Blogi

Tieteentekijöiden liiton aktiivitoimijat kirjoittavat blogeja ajankohtaisista yliopisto- ja tutkimusasioista.

4.12.2018 14.18Ensi kevät on ratkaisujen aikaa Petri Koikkalainen

"Jos voimavaroissa ei tapahdu käännettä parempaan, voi yliopistojen korpivaellus saada entistäkin synkempiä piirteitä. Pahimmassa tapauksessa tieteentekijöitä motivoidaan parin vuoden sisällä ennennäkemättömään tulosloikkaan samaan aikaan, kun uusi irtisanomisaalto pyyhkii yli yliopistokentän. ...Onneksi yliopistot ja tutkimus nauttivat vahvaa arvostusta kansalaisten, median ja useiden poliittisten vaikuttajien keskuudessa verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen. Ehdokkaita ja päättäjiä pitää muistuttaa siitä, että yliopistoissa opiskelee ja työskentelee noin 200 000 äänioikeutettua kansalaista. Kun mukaan lasketaan heidän lähipiirinsä ja muut kiinnostuneet, puhutaan jo hyvin suuresta äänestäjäjoukosta. Se voi riittää enempäänkin kuin vain vaa’ankieleksi." Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja (2015-2018) Petri Koikkalainen pohtii blogissa tulevia eduskuntavaaleja ja visioi myös keskusjärjestö Akavan tulevaisuutta.   


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.11.2018 10.19Blogissa Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtajaehdokas Mikko Jakonen Mikko Jakonen

Blogiesittelyssä Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtajaehdokas YTT, dosentti, yliopistonlehtori Mikko Jakonen Jyväskylän yliopistosta. Liitto valitsee uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajat sekä hallituksen jäsenet tulevassa syysliittokokouksessaan 1.12.2018.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.11.2018 10.15Blogissa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajaehdokkaat Tero Karjalainen ja Maija S. Peltola Tero Karjalainen ja Maija S. Peltola

Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät blogissa. Liitto valitsee uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajat ja hallituksen jäsenet syysliittokokouksessaan 1.12.2018. Puheenjohtajaehdokkaina ovat tutkimuspäällikkö Tero Karjalainen Itä-Suomen yliopistosta ja apulaisprofessori Maija S. Peltola Turun yliopistosta.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


19.10.2018 12.41Sivistys on tutkijalle velvoite ja kutsumus Jussi Jalonen

Vuoden tieteentekijä, historiantutkija Jussi Jalosen puheenvuoro Yliopistolaisten ay-voimaa -seminaarissa 19. lokakuuta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi28.5.2018 13.37Valtion tutkijaeläke? Elina Katainen

Apurahalla työskennelleiden tutkijoiden ongelma saattaa olla eläketurvan puuttuminen. Valtio myönsi pitkään apurahoja, joilla yksittäinen tutkija teki pahimmassa tapauksessa työtään vuosikausia. Ehkä valtio voisi vastaavasti säätää lain tutkijaeläkkeistä. Liittoon on kantautunut niin ikään tietoa Kulttuurirahaston myöntämästä yliopisto-osuudesta, jossa maksajaksi on joutunut tutkija, jonka tiedekunta tai yliopisto ei peri korvausta työhuoneesta tai -välineistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.5.2018 9.59Yliopistot ulkomaalaistaustaisten jäsenten työyhteisöinä Antero Puhakka

Tieteentekijöiden liiton ulkomaalaistaustaisista jäsenistä yli puolet (54 %) oli edellisen kahden vuoden aikana harkinnut yliopistosektorilta pois hakeutumista. Lähes kolme neljästä (73 %) koki oman työpaikkansa olevan jatkossa uhattuna. Itä-Suomen yliopiston pääluottamusmies Antero Puhakka kirjoittaa blogissa ulkomaalaistaustaisten tutkijoiden tilanteesta liiton jäsenkyselyn (2016) pohjalta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.5.2018 11.18Terveiset Eurodoc 2018 -konferenssista: 10 tapaa parantaa nuorten tutkijoiden tilannetta Lotta Alhonnoro, Sanna Rantakömi, Miia Ijäs-Idrobo

Tieteentekijöiden liiton nuorempien tutkijoiden urakysely paljasti nuorten tutkijoiden uranäkymien epävarmuuden. Kyselyn tuloksia esiteltiin liiton järjestämässä Eurodoc 2018 -konferenssissa ”Research career – a living dream?” Tampereella 18.–19.4.2018. Tutkijoiden huoli kuultiin ja aiheeseen tartuttiin kattavasti myös mediassa. Nyt on ratkaisujen aika. Nuorempien tutkijoiden työryhmän Lotta Alhonnoro, Sanna Rantakömi ja Miia Ijäs-Idrobo tarjoavat 10-kohtaisen listan tutkijoiden tilanteen parantamiseksi.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


3.5.2018 9.52Tieteentekijä – jäsenenä vaikutat liiton toimintaan Linda Hart

"Tieteentekijöihin liittyy jatkuvasti uusia jäseniä, mutta jäseniämme myös eroaa eri syistä. Joskus, onneksemme aika harvoin, syynä on tyytymättömyys liiton tai keskusjärjestön toimintaan. Ymmärrämme, että toimintatapamme ja kaikki linjauksemme eivät voi tyydyttää jokaista jäsentämme tai liiton jäsenyyttä harkitsevaa. Toivomme, että he pystyvät järjestäytymään toiseen sellaiseen liittoon, joka pystyy valvomaan heidän etujaan sekä valtakunnallisesti että työpaikoilla. Iloksemme voimme kuitenkin todeta, että tapamme toimia saa myös kannatusta. Erityisesti kevään aktiivimallimielenosoituksen sekä työtaistelu-uhkan ja Helsingin yliopiston lakon jälkeen jäsenmäärämme ovat kääntyneet selvään nousuun." Helsingin yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Linda Hart tarkastelee jäsenyyttä liiton blogissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.4.2018 11.13Kun unelmat eivät riitä

Tämän vuoden Eurodocin, Euroopan nuorten tutkijoiden monitieteellisen konferenssin, teemana ovat tutkimuksen unelmat. Tutkijatohtori Ella Peltonen pohtii kirjoituksessaan urahaaveita, tutkijanuran vetovoimaa ja kansainvälisyyttä nuoren tutkijan näkökulmasta. "Lahjakkuus ja motivaatio tieteen tekemiseen kohtaavat realiteetit, joissa yksilö haluaa rakentaa jossain määrin taloudellisesti vakaata, normaalia elämää. Kyllä, osa jaksaa ja sinnittelee sillä palkalla ja työehdoilla, mitä tieteen tekemisestä saa - osa onnistuu nappaamaan jopa pysyvän viran jostakin. Epävarma ja helposti epähoukutteleva uravaihtoehto se on kuitenkin kaikille. " Helsingin yliopistosta väitellyt Peltonen työskentelee tällä hetkellä tutkijatohtorina datatieteen instituutissa Irlannissa. 


Lue lisää | 5 Kommenttia | Kommentoi


17.4.2018 9.21Kuka kerää äänet yliopistojen ympäriltä? Petri Koikkalainen

"Korkein opetus ja tieteellinen tutkimus eivät ole olleet viime vuosien kaikkein keskeisimpiä vaaliteemoja. Voisiko niillä oikeasti voittaa? Puoluetoimistoissa kenties ajatellaan, että tällaiset aiheet ovat liian yleviä ja koskettavat vain hyvin pientä osaa ihmisistä. Katsotaanpa tarkemmin." Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto ovat teettäneet puoluekyselyn, jonka tuloksia julkistetaan perjantaina (20.4.) liittojen kevätseminaarissa. "Sen voi jo sanoa, että puolueiden näkemyksissä on eroja, ja joissain suhteissa jopa enemmän kuin luulisi. Vastauksista voi myös lukea, että vaalin tuloksella on merkitystä. Politiikan suunta todella riippuu siitä, ketkä valtaa käyttävät", kirjoittaa blogissa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


10.4.2018 10.48Nyt jos koskaan – tai sitten toiveet ensi vuoteen Kirsti Sintonen

Maan hallitus kokoontuu tänään (10.4.) kautensa viimeiseen kehysriiheen. Nyt olisi korkea aika lopettaa pitkään jatkunut kurjistumiskehitys ja nostaa yliopisto- ja tutkimusrahoitus kasvu-uralle. Mutta ihmeempiä korjaustoimia ei ilmeisesti ole luvassa. Eduskuntavaalit ovat tasan vuoden päästä ja hallitusohjelmavaikuttaminen on alkanut. Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto ovat teettäneet kyselyn puolueiden kenttäväelle. Heiltä tulee tukea yliopisto- ja tutkimusrahoituksen kasvattamiselle. "Jos poliittiset päättäjät eivät loksauta korviaan liittojen tai yliopistojen johdon vaatimuksille lisärahoituksen välttämättömyydestä, heidän olisi syytä kuulla edes omaa kenttäväkeä", kirjoittaa blogissa viestintäpäällikkö Kirsti Sintonen.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


18.3.2018 12.29Avoin kirje konsistorivaaliehdokkaille ja yliopistoyhteisölle Maija Mattila

"Valitettavasti uuden yliopiston rakentaminen [Tampereelle] on ollut kaikkea muuta kuin ennakkoluulotonta eteenpäin katsomista – se on tähän asti merkinnyt salailevien valmisteluprosessien ja kotiinpäin vetävien päätöksentekorakenteiden paluuta. Konsistorilla olisi mahdollista muuttaa tämä – jos sen jäsenet niin haluavat", YTT Maija Mattila kirjoittaa avoimessa kirjeessä konsistorivaaliehdokkaille ja yliopistoyhteisölle. Konsistorivaalit uudessa Tampereen yliopistossa pidetään 19.-26.3. Mattila toimi viime vuonna Tampereen yliopiston tieteentekijät ry:n puheenjohtajana. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.3.2018 10.08Lakkopäällikön testamentti Jussi Jalonen

"Aikana, jolloin yliopistoinstituutiota ja sivistystä halveksutaan valtiovallan taholta, sen pelastajaksi nousi solidaarisuus ja perinteinen ammattiyhdistysliike." Tampereen yliopiston jukolainen lakkopäällikkö Jussi Jalonen muistelee blogissa yliopistojen tes-neuvottelujen vaiheita ja painostustoimien suunnittelua. Hyvistä vinkeistä kannattaa ottaa vaarin seuraavaa kierrosta silmällä pitäen. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.3.2018 17.01Yhteisöllisyys on voimamme Petri Koikkalainen

"Yliopistot elävät yhä enemmän myös vapailla markkinoilla, joilla kilpaillaan esimerkiksi imagosta, opiskelijahoukuttelevuudesta ja työvoimasta. Tällä hetkellä korkeimman akateemisen oppiarvon suorittaneen tutkijatohtorin keskipalkka on pienempi kuin suomalaisten keskiarvopalkka. Tohtoriksi päästäkseen hän on todennäköisesti kituuttanut ainakin kolmekymppiseksi pienillä ja epävarmoilla ansioilla. Jos ansiot junnaavat paikallaan, kuten viime vuosina on tapahtunut, häviää tohtori palkassaan korkoa korolle verrattuna muille aloille työllistyneisiin", totesi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen puheessaan Lapin yliopiston vuosijuhlassa 1. maaliskuuta. Hän korosti myös yhteisöllisyyden merkitystä sekä yliopiston sisällä että henkilöstön lakkotoimissa ja tukimielenilmauksissa eri yliopistopaikkakunnilla.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


30.1.2018 17.07Hilkkua vaille lakossa 2010 Kirsti Sintonen

Tilanne yliopistohenkilöstön työehtosopimusneuvotteluissa on junnannut yli kuukauden. Sopimukset ovat menossa umpeen tammikuun lopussa. Tämä ei ole yliopistoväelle ennen kokematon tilanne. Vuonna 2010 neuvottelut takkusivat oikein kunnolla ja lopulta kaikki yliopistotyöntekijöiden järjestöt päättivät ilmoittaa lakkovaroituksesta koskien yhden päivän lakkoa 18.3.2010. Lakkovaroitus jättiin 3.3.2010 valtakunnansovittelijan toimistoon sekä työnantajalle. Lopulta neuvottelutulokseen päästiin muutamaa päivää ennen työtaistelutoimien alkamista. Me olemme yliopisto -henkeä voidaan tarvita jälleen!

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.11.2017 12.19Pohjoismaisin voimin palkkojen kimpussa Riku Matilainen

Palkkavertailut ovat näytelleet merkittävää roolia pohjoismaisten yliopistoalan henkilöstöjärjestöjen vuosittaisissa tapaamisissa. Viime kokouksessa Oslossa kuitenkin keskusteltiin siitä, että palkkojen vertailu on turhaa, koska näitä tietoja ei ihmeemmin käytetä järjestöjen edunvalvonnassa. "Palkat, jotka olivat ennen yhteisten tapaamistemme keskiössä, ovat siirtymässä asialistalla syrjään. Sen sijaan yhä enemmän keskustellaan yleensä rahasta, tai pikemmin sen puutteesta." Tieteentekijöiden liiton asiamies Riku Matilainen kirjoittaa blogissa pohjoismaisesta yhteistyöstä. Tämä pitkäaikainen yhteistyö on merkityksellistä siinä mielessä, ettei kokouksissa keskustella pelkästään ongelmista yliopistosektorilla, vaan perehdytään eri maiden ja niiden liittojen tavoitteisiin näiden ongelmien ratkaisemiseksi.


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.11.2017 9.36Valonkajoa hämärässä marraskuussa Antero Puhakka

Merkittävä epäkohta EU/Eta-maiden ulkopuolelta tulevien tutkijoiden kohtelussa on poistumassa. Vielä nyt tilanne on sellainen, että väitellyt tutkija ei ole saanut vuoden mittaista oleskelulupaa työnhakua varten, kun tohtorin tutkinto on valmistunut. Tutkijat, opiskelijat ym. -direktiivin muutos antaa EU/Eta-maiden ulkopuolelta lähtöisin oleville opiskelijoille ja tutkijoille mahdollisuuden jäädä Suomeen vuoden ajaksi työn etsimistä tai yrityksen perustamista varten. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (2016/801/EU) on Suomessa saatettava voimaan 23.5.2018 mennessä. Tätä koskeva hallituksen esitys tultaneen lähettämään lausunnolle vielä tämän syksyn aikana.


Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


20.11.2017 11.56Yliopistotyön prekariaatio - iso haaste ay-toiminnalle Mikko Poutanen

"Irralliset pätkätyösuhteet eivät vain heikennä sitoutumista korkeakouluyhteisöön, vaan myös ammattiliittoon. Sivuuttaen Tampere3:n kaltaiset suurprojektit ja rahoituksen tiukentumisen, työsuhteiden sirpaloituminen itsessään luo pakon sanelemaa tarvetta optimoida ajankäyttöä. Kylmän utilitaristisesti ammattiliittotoiminnasta ei saa 'pisteitä' maailmassa, jossa JUFO-luokitetut julkaisut, mittava pedagoginen kokemus ja osallisuus haastavissa kansainvälistä jatkuvaa liikkuvuutta korostavissa projekteissa määrittää työllistymistä." Tampereen yliopiston tieteentekijöiden varapuheenjohtaja Mikko Poutanen pohtii blogissa kiristyneen akateemisen työmarkkinatilanteen vaikutuksia ay-toimintaan.

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


17.11.2017 9.32Ovatko yliopistot polkemassa tutkijoiden perusoikeuksia? Rainer Oesch

Yliopistot ovat alkaneet esittää henkilökunnalleen työsopimuksiinsa liittyen täydellisiä immateriaalioikeuksiensa siirtosopimuksia sekä enemmän tai vähemmän rajoitettuja luovutussopimuksia. Viime aikoina yliopistot ovat tehostaneet toimintaansa hallintoaan keskittämällä ja muillakin tavoilla. Tutkijoiden ikivanhan lakiperusteisen määräämisoikeuden heikentämispaineita on tullut muualtakin. Helsingin yliopiston professori Rainer Oesch kysyy blogissa, kenen hyväksi tai kenen vahingoksi?

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


14.11.2017 10.43Hallitus, rehtori ja itsehallinto Tampereen uudessa yliopistossa Petri Koikkalainen ja Maija Mattila

Uutta yliopistoa valmisteleva Tampereen korkeakoulusäätiö julisti 10. marraskuuta haun Tampereen uuden yliopiston rehtorin tehtävään. Tämä tapahtui päivä sen jälkeen kun eduskunnan perustuslakivaliokunta oli antanut lausuntonsa, jonka mukaan Tampere3:a koskeva lakiesitys sisältää perustuslaillisia ongelmia. "Tämänhetkinen Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus ei ole yliopistolain ja perustuslakivaliokunnan tarkoittama yliopistollista itsehallintoa toteuttava toimielin, siis yliopiston hallitus, jolle yliopiston rehtorin valinta kuuluu. Perustuslakivaliokunnan lausunnon valossa tilanne vaikuttaa selvästi yliopistolain ja perustuslaissa suojatun yliopiston itsehallinnon vastaiselta." Näin kirjoittavat blogissa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen ja Tampereen yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija Mattila.

Tieteentekijöiden liitto on jo kauan puolustanut yliopistojen autonomiaa ja edellyttänyt, että henkilöstö on mukana keskeisissä hallintoelimissä. Yliopistojen itsehallintoon kuuluu, että merkittävää päätösvaltaa ei saa siirtää yliopistoyhteisön ja sen omien toimielinten ulottumattomiin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.10.2017 11.08Ay-työtä tehdään pitkäjänteisesti Ismo Björn

"50-vuotias Tieteentekijöiden liitto on ammattiliitto, jossa yhteisöllisyys on kummunnut aatteesta. Tänään individualismi uhkaa järjestötoimintaa, niin myös ammattiyhdistysliikettä. Me emme ole enää me, vaan liitto, josta jäsenet hakevat jäsenmaksuaan vastaan palveluksia." Itä-Suomen tieteentekijöiden aktiivi Ismo Björn kirjoittaa ay-toiminnan haasteista. "Muutoksia sitoutumisessa ja järjestötyössä on tapahtunut, mutta silti on hyvä havaita, että vapaaehtoistoiminta ei ole laskussa ‒ ei Tieteentekijöiden liitossa ‒ eikä muuallakaan. Muutos näyttää olevan nimenomaan sitoutumisessa."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.10.2017 10.27Vaikuttamisen paikka on nyt Johanna Moisio

"Määräaikaisten määrä ja työsuhteiden välissä olevat työttömyysjaksot yliopistolaisilla ovat olleet minulle shokki uudessa tehtävässäni. Ministeriön norsunluutornista maailma näytti kovin erilaiselle. Olimme juuri antaneet yliopistojen johdolle valtaa ja vastuuta toimintansa järkevään järjestämiseen, ja tämä sisälsi myös hyvän henkilöstöpolitiikan. Onko ministeriön ohjaus näin pahasti epäonnistunutta? Jäävätkö yhdessä jo yliopistouudistuksen yhteydessä sovitut tavoitteet hyvästä johtamisesta ja henkilöstön osallisuudesta kuolleeksi kirjaimeksi. Näyttää pahasti siltä." Näin pohtii Tieteentekijöiden liiton 50v-juhlaviikolla toiminnanjohtaja Johanna Moisio, joka siirtyi liiton toiminnanjohtajan tehtävään opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvoksen virasta.    

Lue lisää | 6 Kommenttia | Kommentoi


11.10.2017 9.30Töissä yliopistolla: 50 vuotta tarpeetonta edunvalvontaa? Mikko Jakonen

"Ajamme kaikkien tieteentekijöiden etuja, mutta pidämme yllä myös erilaisten tieteilijöiden ja tieteenalojen vuoropuhelua, sekä yhteiskunnallista kanssakäymistä. Rakennamme tulevaisuudessakin siltoja, puolustamme tieteenteon arvoja ja autamme yliopistotyöläisiä silloin kun tarve vaatii." Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen ja Jyväskylän yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Mikko Jakonen bloggaa ammatillisen järjestäytymisen tarpeellisuudesta. Jyväskylän yliopiston tieteentekijät viettivät 50-vuotisjuhlista perjantaina 13. lokakuuta.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.10.2017 17.40Tieteentekijöiden liitto 50 vuotta: Rohkeasti eespäin! Maija Mattila

"Ehdotukseni Tieteentekijöiden liiton ja viisikymppisiä viettävien paikallisyhdistysten seuraavalle puolivuosisadalle on tämä: niin tärkeitä kuin palkka- ja muut työehtokysymykset ovatkin (ja ne ovat!), älkäämme jääkö nuhjaamaan neuvotteluihin suljettujen ovien taakse. Meidän on ajateltava itsenäisesti, oltava kampuksilla ja kaduilla, puhuttava, mobilisoitava", kirjoittaa blogissa Tampereen yliopiston tieteentekijöiden (Tatte) puheenjohtaja Maija Mattila. Tatten juhlaseminaari 3.10. oli otsikoitu "Miten pelastaa satavuotiaan Suomen sivistys?".

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.9.2017 9.47Tarpeellisia uudistuksia vai muutosta muutoksen vuoksi? Maija S. Peltola

"Korkeakouluvisio on tervetullut keino pohtia sitä, mihin maailma on menossa ja miten koulutus ja tiede pitäisi olla mukana turvaamassa tulevaisuuttamme. On tärkeää miettiä, mitä nurkan takana on, eikä pelkästään varautua siihen, vaan pyrkiä aktiivisesti muovaamaan maailmaa. Harmillisesti olemme kuitenkin harhautuneet tieltä, sillä keskustelut käydään nyt lähinnä mahdollisen yliopisto- ja ammattikorkeakoululakimuutoksen ympärillä, eikä huomiota oikein riitä siihen, mihin kysymyksiin muutokset voisivat vastata. Yliopistolaki mahdollistaa nytkin laajan yhteistyön sekä yliopistojen välillä, että ammattikorkeakoulujen kanssa, mutta vielä emme edes tiedä, mihin näillä pelisäännöillä olisi päästy. Silti uutta pukkaa." Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, Turun yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltola kirjoittaa blogissa korkeakoulupolitiikan jatkuvista muutoksista. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.9.2017 12.31Työnantaja, palkkaa tohtori! Lotta Alhonnoro

Työnantaja, tarvitsetko kielitaitoista markkinointi-, viestintä- ja projektiosaajaa? Tutkija harjaantuu urallaan moneen. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, väitöskirjatutkija Lotta Alhonnoro vakuuttaa blogissa, että tätä osaamista kannattaa hyödyntää muuallakin kuin yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. 

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


7.9.2017 10.05Työhyvinvointi apurahakaudella Elina Katainen

Tieteentekijöiden liitto on jo pitkään vaikuttanut apurahakaudella olevien tutkijoiden asemaan, niin sosiaali- ja työttömyysturvaan kuin yliopistojen ja tutkijoiden välisten, oikeuksia ja velvollisuuksia säätelevien sopimusten solmimiseen. Yhteistyökumppaneita ovat olleet taiteilijoiden ja tutkijoiden työryhmät ja etujärjestöt, samoin Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.8.2017 11.07Mitä kuuluu yliopistojen henkilöstölle? Eeva Rantala

Millä mielin yliopistojen henkilöstö aloittaa uutta lukuvuotta? Tieteentekijöiden liiton jäsenkyselyn ja yliopistojen henkilöstökertomusten valossa enemmän töitä tehdään vähemmällä henkilöstömäärällä. Muun henkilöstön määrä on vähentynyt peräti 17,5 prosentilla vuodesta 2012. Opetus- ja tutkimushenkilöstön sijoittumisessa uraportaille ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia. Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala kirjoittaa blogissa yliopistohenkilöstön asemasta.


Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


19.6.2017 11.51Akava, Tieteentekijät ja sote Petri Koikkalainen

"Akavan puheenjohtaja voi luonnollisesti vedota oman hallituksensa yksimielisiin päätöksiin, mutta on mielestäni ongelmallista, jos hän tällaisessa aidosti poliittisessa kysymyksessä puhuu myös kaikkien akavalaisten liittojen nimissä. Ainakin puhe 36 liiton yhteisistä linjauksista edellyttäisi, että näiden liittojen kantojen yhtenevyydestä olisi olemassa jonkinlaista aineellista dokumentaatiota." Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen kommentoi blogissa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin sote-uudistukseen liittyviä Twitter-viestejä.   

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


16.5.2017 9.31Visibility and invisibility in Finnish universities Melissa Plath

The numbers of international staff at Finnish universities have been steadily increasing as universities pursue targets for internationalization. With these increasing numbers, the demand for better addressing the needs of international staff members in the working environment has become increasingly apparent. Yet, many members of international staff remain isolated, invisible to department-, faculty- or university-level standard operating procedures for communicating or supporting staff members. Melissa Plath, the coordinator of the Network for international researchers, writes about the situation.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.5.2017 14.50Ministeriön tulosohjaus ja yliopistojen henkilöstövähennykset Antero Puhakka

"Opetusministeriö ei ole tulossopimuksissa vaatinut yliopistoja vähentämään henkilöstöään, mutta tuomalla tulossopimuksiin mukaan tunnuslukuelementtejä, joilla ei ole mitään tekemistä rahoituksen kanssa, ministeriö on voimakkaasti viestittänyt yliopistoille omaa tahtotilaansa. Ja autonomiset yliopistot ovat ottaneet lusikan kauniiseen käteensä, ja kuunnelleet herkällä korvalla tärkeintä rahoittajaansa, ja ovat sitten aivan itse päättäneet massiivisista henkilöstövähennyksistä, joko kovien tai pehmeiden keinojen tietä kulkien. Mutta voiko ministeriö vain pestä kätensä asian suhteen?" Itä-Suomen yliopiston pääluottamusmies Antero Puhakka tarkastelee blogikirjoituksessa yliopistojen henkilöstövähennyksiä uudesta näkökulmasta, ja herättää kysymyksen, mikä on tulosohjauksen merkitys tapahtuneelle.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.4.2017 13.38Helsingin yliopiston tieteentekijät ry aloittaa jäsenyhdistysten 50-vuotispäivien ketjun Linda Hart ja Tapani Kaakkuriniemi

"Helsingin yliopiston assistenttiyhdistys ja muutaman muun yliopiston vastaavat yhdistykset perustettiin kaikessa vaatimattomuudessaan edesauttamaan leivän tienaamista: yliopistojen assistentit olivat epämääräisessä asemassa suhteessa esimiehiinsä eli professoreihin ja toisaalta suhteessa työnantajaan eli yliopistoon. Tämä epämääräisyys haluttiin purkaa ja tilalle saada järjestäytyneen yhteiskunnan tapainen sopimuspohja. Vuosikymmenien kuluessa sopimuspohjaa on parannettu." Helsingin yliopiston tieteentekijät ry täyttää tänään (27.4.) 50 vuotta. Yhdistyksen taipaleesta kirjoittavat blogissa nykyinen puheenjohtaja Linda Hart ja aiempi puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.4.2017 13.05Itsehallinto kyseenalainen Tampere3:ssa Maija Mattila

Tampere3-säätiön säädekirja on määrä allekirjoittaa huomenna 20.4. "Tampere3:n valmistelu on ollut yliopistoyhteisön näkökulmasta tuskastuttavaa", kirjoittaa blogissa Tampereen yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija Mattila. "Kysymys uuden yliopiston säännöistä on helppo leimata pelkäksi henkilöstön edunvalvonnaksi. Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Tieteen kehityksen edellytys on itseohjautuvuus ja itsehallinto, joka Suomessa on katsottu perustuslakikirjauksen arvoiseksi periaatteeksi. Tampereen yliopiston tieteentekijät ry. ei vastusta Tampere3-hanketta sinänsä, mutta sen valmistelun ongelmia ei voi ohittaa olankohautuksella."

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


7.4.2017 13.22Reissussa liikkuvuutta edistämässä Riku Matilainen

Henkilöstön liikkuvuus on vahvasti esillä eri eurooppalaisilla foorumeilla, mutta se nähdään keskusteluissa hyvin eri tavalla. Tieteentekijöiden liiton asiamies Riku Matilainen kuvaa blogissa kolmen viikon reissurupeamaa kv-kokouksissa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


24.3.2017 15.08Harvassa ammatissa pitää hakea rahoitus työnsä tekemiseen Maija S. Peltola

"Mitä jos kuljetusfirmat vaatisivat linja-auton kuljettajia laatimaa vähintään vuosittain toimintasuunnitelman, joka sisältäisi harkitun reittisuunnitelman, kokemukseen ja aiempaan tietoon perustuvan arvion käyttäjämääristä sekä alustavan budjetin? Entä jos alakoulun opettajan tulisi syys- ja kevätlukukaudeksi anoa rahoitusta voidakseen toteuttaa opetussuunnitelmaa? Mukaan tulisi liittää CV, portfolio, suunnitelma siitä, kuinka opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet saavutetaan kustannustehokkaasti ja kuinka yhteiskunnallinen vaikuttavuus näkyy perustehtävän ohella." Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Maija S. Peltola kirjoittaa omalaatuisesta tutkijan työstä: missä muussa ammatissa työntekijän pitää käyttää merkittävä osa työajastaan siihen, että anoo rahoitusta, jotta voisi jatkaa työtään?

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


20.3.2017 12.07Open Access på forskarnas villkor Yrsa Neuman

Det händer mycket inom den vetenskapliga publikationsverksamheten just nu. Utöver att Finlands forskare skickar in hundratals artiklar för utvärdering varje vecka pågår en annan stor förändring. FD Yrsa Neuman, med bakgrund som forskare i filosofi och Open Access-publicering vid Åbo Akademi, tidigare medlem i Forskarförbundets styrelse, diskuterar forskarnas plats i utvecklingen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


17.3.2017 14.15Naisten akateemiset urat Elina Katainen

Naisten akateeminen urakehitys on ollut verkkaista ja keskiansiot ovat alemmat kuin miehillä. Yliopistojen uudet rekrytointitavat ja urapolut näyttäisivät sosiaali- ja terveysministeriön hiljattain julkaiseman, tasa-arvoa tarkastelevan väliraportin mukaan mahdollistavan naisten syrjinnän tenure track -tehtävissä ja kutsumenettelyissä. Tieteentekijöiden liiton asiamies Elina Katainen kirjoittaa yliopistojen tasa-arvotilanteesta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.3.2017 14.33McYliopisto Lotta Alhonnoro

"McYliopistojobeissaan tutkijat, opettajat ja asiantuntijat, työskentelevät pätkä- ja silpputöissä, joissa kahden vuoden työsopimus voi olla lottovoitto. Palkka useinkaan ei, ja ylitöitä ei tunneta." Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Lotta Alhonnoro vertaa blogissa nyky-yliopistoa pikaruokakulttuuriin, jonka irrationaalisuutta vastaan nousi Slow Food liike. "Tajunnan räjäyttävälle slow research liikkeelle olisi tarvetta myös suomalaisissa yliopistoissa."

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


16.2.2017 9.56Salaiset rekrytoinnit Eeva Rantala

Yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstön rekrytoinnit eivät ole enää avoimia. Hakijoiden on vaikea päästä selville, millä perusteilla valinnoista on päätetty. Kriteerit saattavat olla jotain muuta kuin hakuilmoituksessa on ilmoitettu. Tenure track -rekrytoinneissa vaikuttaa siltä, että katsotaan ensin, ketä on hakijoina ja päätetään kriteereistä sitten. Hakijoilla ei ole näissä rekrytoinneissa oikeusturvaa. Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala kirjoittaa salamyhkäisiksi muuttuneista rekrytoinneista.

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


8.2.2017 10.01Karkaako pullon henki yliopistolain uudistuksessa? Petri Koikkalainen

"Pitemmällä aikavälillä voi pohtia, voiko osa nykyisistä yliopistoista lähestyä ammattikorkeakouluja siinä määrin, että järjestelmän sisäinen dynamiikka tuottaa jaon opetus- ja tutkimusyliopistoihin. Syntyykö kentälle alihankintaketjuja, jossa osa korkeakouluista erikoistuu tuottamaan alempien tutkintojen opintokokonaisuuksia mahdollisimman halvalla? Miten vältetään kandiopetuksen bulkkiutuminen ja varmistetaan laadunvalvonta ja opetuksen kehittäminen sisällöllisesti ja pedagogisesti? Miten säilytetään yliopisto-opetukselta vaadittava tutkimuksen ja opetuksen yhteys?" Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen kirjoittaa valmisteilla olevasta yliopistolain muutoksesta. OKM järjestää asiasta kuulemistilaisuuden 13.2.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


1.2.2017 10.07Yliopistot ja korkeakoulut kohti uusia uudistuksia? Mikko Jakonen

"Nyt olisi jo viimein aika julkiselle keskustelulle asiasta: millaista yliopisto- ja ammattikorkeakoulusta haluamme tulevaisuudessa? Kuinka kauan suuret muutokset jatkuvat ja milloin on henkilöstön vuoro päästä pohtimaan kuinka Suomeen rakennetaan hyvä, toimiva ja kansainvälisesti korkeatasoinen korkeakoulujärjestelmä? Ja miksi tämän mittakaavan asioita valmistellaan hiljaisuudessa ja ainoastaan johtoportaan tasolla?" Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen Mikko Jakonen kirjoittaa yliopistolakiin kaavailluista muutoksista ja duaalimallin vähittäisestä murentumisesta.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.12.2016 15.32Pitääkö yliopistokoulutusta profiloida vai lisätä? Petri Koikkalainen

Korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus on nuorissa ikäluokissa jo laskenut OECD-maiden kärjestä niiden keskitason alapuolelle. Väestö ei ole nytkään erityisen korkeasti koulutettua ja tällä menolla korkean osaamisen Suomi uhkaa olla lähinnä myytti. Jos tämä trendi halutaan kesyttää, olisi poisvalintojen ja profilointien sijasta keskusteltava myös yliopistotutkintojen määrän merkittävästä lisäämisestä. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen kirjoittaa blogissa, että tämä ei luultavasti onnistu vain nykyistä koneistoa hienosäätämällä.Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.11.2016 10.32Hyvä vai paha työsuunnitelma? Terhi Ainiala

Työsuunnitelmaan laatimiseen tulisi olla yhdenmukaiset ja selkeät ohjeet. Tieteentekijöiden liiton opetus- ja tutkijanuratyöryhmän tekemän kyselyn mukaan lähes puolet vastaajista käytti yksikkönsä yhteisiä ohjeita ja kolmannes yliopiston tai esimiehen ohjeita. Hätkähdyttävää oli, että lähes 60 % sanoi tekevänsä suunnitelman omasta päästään. Vaikka ohjeita oli, niiden laatu koettiin ongelmaksi. Lähes 70 % vastaajista ei pitänyt käyttämiään ohjeita selkeinä. Ennen kaikkea opetuksen valmisteluun käytettävä aika oli määritelty epäselvästi. Lähes kaikki vastaajat (93 %) olivat sitä mieltä, että verkko- ja monimuoto-opetukseen tarvittua aikaa ei ollut määritelty riittävän hyvin. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


17.10.2016 9.34Yliopistojen pääomitus, missä mentiinkään? Petri Koikkalainen

Yliopistojen pääomiin sijoittaminen on lähtökohtaisesti hyvä juttu. Mutta asiassa on monia ristiriitaisuuksia. Pelkästään yliopistoilta vietyjen kiky-leikkausten kompensoiminen vaatisi 3-4 prosentin tuotolla jo yli miljardin pääomasijoitusta. Nyt esitetyssä mallissa pääomittaminen on kytketty vahvasti rakenteelliseen kehittämiseen. "Vaarana on, että pitkävaikutteiset päätökset tehdään tämänhetkisen profiloitumis- ja strategiaretoriikan perusteella. Kaikki kunnia sillekin, mutta nyt näkyvästi esiin nostetun perustutkimuksen luonteeseen kuuluu, ettei sen läpimurtoja nähdä etukäteen", bloggaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.8.2016 12.20Tutkijat ja Turkki Petri Koikkalainen

Yliopistoväki ei ole vaiennut Turkin tilanteesta. Suomalaiset tutkijat ovat helteidenkin keskellä kiitettävästi kirjoittaneet ja kommentoineet Turkin tapahtumia ja usein nopeasti pystyneet tarjoamaan päivittäismediaa monipuolisempaa ja syvällisempää tilannekuvaa. Tutkijoiden ”arkityön” ohella tieteelliset, yliopistoja edustavat sekä ammatilliset järjestöt ovat vedonneet Turkin hallitukseen erilaisin julkilausumin. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen kommentoi HS:n pääkirjoitusta (1.8.) blogissa. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.6.2016 10.15Kiireen jäljet Petri Koikkalainen

Yliopistojen henkilöstön kannalta kevään 2016 tulossopimusneuvotteluja käytiin huhujen ja epävarmuuden värittämässä ilmapiirissä. Nyt julkisuuteen on tullut asianosaisille odottamattomiakin suunnitelmia pääaineiden lakkauttamisista, joiden taustalla lienee sekä OKM:n tulossopimuskierros että yliopistojen kesken käydyt rakenteellisen kehittämisen neuvottelut. Kuinka laajalla tai vapaalla mandaatilla neuvottelijat ovat toimineet, yliopistoissa kysellään. Onko suunnitelmat käsitelty yliopistojen hallituksissa ja tiedekunnissa? kysyy Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.6.2016 10.22Maailma ja liitot Elina Katainen

Akavan jäsenliitoista vain seitsemän kuuluu Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskukseen, vaikka voisi kuvitella kansainvälisen toiminnan ja keskuksen tavoitteiden kiinnostavan tätä laajemmin: SASK:in hankkeilla kun lisätään tasa-arvoa, vahvistetaan sosiaalista turvaverkkoa, edistetään työntekijöiden oikeuksia ja tuetaan kestävää kehitystä. Asiasta kirjoittaa Tieteentekijöiden liiton asiamies, VTT Elina Katainen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.4.2016 9.32Erottuuko tiede koulutuspolitiikan takaa? Jussi Vauhkonen

Tiedepolitiikan peittää useimmiten näkyvistä koulutuspolitiikaksi kutsuttu kokonaisuus. Koulutuspolitiikan nimen alla keskustellaan tosiasiassa lähinnä parista asiasta: julkisesti rahoitettujen toimipaikkojen sijainnista sekä nimikkeistä ja arvostuksesta. Nämä herättävät aitoja intohimoja mutta niillä on varsin vähän tekemistä koulutuksen sisältöjen kanssa - tieteen ja tutkimuksen kanssa ei sitäkään vertaa. Tästä kirjoittaa blogissa Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Jussi Vauhkonen.

 


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.4.2016 9.38Opetusta ja sen laatua mittaamassa Terhi Ainiala

OKM:n rahoitusmallissa opetuksen laadusta ei palkita, toisin kuin tutkimusjulkaisujen laadusta, jolloin työkaluna on julkaisufoorumi. Millaista sitten on toimiva ja laadukas opetus ja kuinka sitä voisi mitata? Näitä kysymyksiä, ennen kaikkea opetuksen laadun mittaamista pohditaan ensi elokuussa Jyväskylässä Peda-forumin työryhmässä. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, yliopistonlehtori Terhi Ainiala toimii liiton opetus- ja tutkijanuratyöryhmän puheenjohtajana.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.3.2016 14.30Kilpailukykyä yliopistoille Eeva Rantala

"Monen ulkomaisen yliopiston rekrytointi-ilmoituksessa näkyy 'salary and funding are competitive'. Suomalaisten yliopistojen ilmoituksissa näkyy harvemmin mainintaa kilpailukykyisestä palkasta ja eduista. Yliopistoissa tehdään työtä Suomen ja suomalaisen yhteiskunnan parhaaksi.  Monien vientituotteitemme taustalla on yliopistoissa tehty tutkimustyö." Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala kirjoittaa blogissa kilpailukykysopimuksesta ja Suomen mallista yliopistohenkilöstön kannalta.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


11.3.2016 10.12Erilaisia näkökulmia, yhteisiä etuja Petri Koikkalainen

Moniäänistä ja kriittistä keskustelua ei saa hiljentää. Tutkijoilta odotetaan ravisteleviakin avauksia osittain juuri siksi, että heillä ei ole välitöntä poliittista valtaa. Heidän kuuluu herätellä, provosoida, ja rakennella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Puheenjohtaja Petri Koikkalainen kommentoi ajankohtaista korkeakoulupoliittista keskustelua.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.2.2016 9.46Luutnantti Zidénin sukkelat temput Jussi Vauhkonen

Suomalaiseen johtamiskulttuuriin kuuluu erottamattomana osana Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan siteeraaminen. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Jussi Vauhkonen siteeraa blogissa viime perjantaisen Runebergin päivän hengessä Vänrikki Stålin tarinoita ja Jacob Henrik Zidénin kohtaloa. "Zidéniä ja hänen vaasalaisiaan olisi kenties hyvä muistaa niiden, joiden on vaikea sietää keskinkertaisia suorituksia ja kohtuullista vauhtia."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.2.2016 9.32AARGH! - Kirjastopalveluinfrastruktuuri vaarassa Ari Rouvari

Korkeakoulujen kilpailukyky ei parane eikä huippututkimusta enää saavuteta, jos kirjastojen palvelut dramaattisesti heikkenevät. Onko enää riittävästi resursseja kirjastopalvelu-infrastruktuurin kehittämiseen, kuten avoimen tieteen ja tutkimuksen infrastruktuurin rakentamiseen, jossa kirjastoilla on keskeinen rooli? Kirjastopalveluista säästökurimuksen paineessa kirjoittaa Informaatioalan akateemisten puheenjohtaja ja Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen Ari Rouvari. 


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


28.1.2016 9.42Viisisataaseitsemänkymmentä Terhi Ainiala

"Nyt on kyllä sellainen meininki, että en vuosi sitten olisi ikinä uskonut. Ja silti me täällä yritämme pitää hommat hallinnassa. Me opetamme, ohjaamme ja tutkimme niin kuin ennenkin. Tai ehkä niin kuin viimeistä päivää." Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, Helsingin yliopiston suomen kielen yliopistonlehtori Terhi Ainiala kuvaa blogissa tunnelmia HY:n henkilöstöinfon 27.1. jälkeen.

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


11.1.2016 8.55Tieteentekijöiden uratavoitteita Petri Koikkalainen

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti 2014 tutkijauratyöryhmän, jossa puheenjohtaja Petri Koikkalainen on ollut Tieteentekijöiden liiton edustajana. Työryhmä päättää työnsä tänä keväänä. Ura- ja nimikekysymyksistä on käyty keskustelua myös useissa yliopistoissa. Liiton tai paikallisyhdistysten keskustelualoitteisiin on reagoitu osin toiveitakin herättävällä tavalla. Blogi on tiivistelmä tällä hetkellä tärkeistä aiheista ja tavoitteista.

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


21.12.2015 10.47Puolustamme tieteellistä perustutkimusta Terhi Ainiala

"Tuoreen strategiansa mukaisesti Tieteentekijöiden liitto puolustaa tieteellistä perustutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä yhteiskunnassa. Tämä on minusta kaikkein tärkein liiton tehtävä. Myös Helsingin yliopisto on tieteellistä perustutkimusta ja siihen pohjautuvaa opetusta varten. Näitä arvoja me puolustamme, yhä aktiivisemmin." Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Terhi Ainiala puhui Helsingin yliopiston varjo-375-vuotisjuhlassa 18. joulukuuta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.12.2015 13.43Opitaan toisiltamme, ollaan vertaisia Terhi Ainiala

Helsingin yliopistossa on käynnistynyt vertaismentorointikoulutus, joka onkin ensimmäinen lajiaan. Tavoitteena on ottaa vertaismentorointi laajemmin käyttöön. "Toivotan tämän tervetulleeksi. Vertaisena toimiminen ja käytäntöjen ja kokemusten jakaminen on mitä hyödyllisintä ja antoisinta. Tavallaanhan tällaisten asioiden pitäisi olla aivan arkipäiväisiä yliopistossa ja muissakin työyhteisöissä, mutta eihän niille arjen vauhdissa jää aikaa." Näin bloggaa liiton varapuheenjohtaja, suomen kielen yliopistonlehtori Terhi Ainiala.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.11.2015 10.53Tarvitaan syitä surkutella Jussi Vauhkonen

"Tieteentekijöitä yhdistää tieteellisen tiedon tuottaminen, soveltaminen ja ymmärrys tutkitun tiedon merkityksestä yhteiskunnassa, niin kuin liiton uudessa strategiassa linjataan. Tiedon tuottamista, soveltamista ja ymmärrystä tarvitaan yhä enemmän ja yhä useammassa organisaatiossa myös varsinaisten tutkimusyhteisöjen ulkopuolella. Tätä valoisaa tulevaisuutta vain on tällä hetkellä vaikea nähdä yliopistojen sisällä. Maan hallituksen asiana on lopettaa pelon lietsominen ja osaamisen vähättely ja rakentaa yliopistojen rahoitukseen tulevaisuuspaketti. Yliopistojen johto sen sijaan ottakoon asiakseen huolehtia siitä, että yliopistolaisilla on syy surkutella alanvaihtajaa oikein porukalla!" Liiton varapuheenjohtaja Jussi Vauhkonen kirjoittaa blogissa alanvaihtamisesta.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


6.11.2015 9.49Maailman kärkeen ei ylletä ilman tieteellisiä kirjastoja Ari Rouvari

Tuottavuusloikka korkeakoulusektorilla voidaan saavuttaa, mutta siihen tarvitaan kirjastoalan ammattilaisia – niitä jotka kuuluvat siihen 40 %:iin henkilöstöstä - lukuun joka opetusministerin mukaan ”ei varmasti kenenkään mielestä ole tyydyttävä”. Informaatioalan akateemiset ry:n puheenjohtaja Ari Rouvari kommentoi blogissa Sanni Grahn-Laasosen kirjettä tietoasiantuntijoiden näkökulmasta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.11.2015 10.21Helsingin yliopisto myllertää kerralla kaiken Tapani Kaakkuriniemi

Helsingin yliopistossa on pantu hädän hetkellä käyntiin uudistustyöt kaikilla toiminnan aloilla. Väen vähentämisen lisäksi hallinto järjestellään uudelleen, tiedekunta- ja laitosrakenne myllerretään, opiskelu ja opetus pannaan uusiksi. "Minusta näyttää, että kaikki tämä kohellus on samaa kuin jos yrittäisi kiivetä perä edellä puuhun", kirjoittaa blogissa Helsingin yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


28.10.2015 13.36Tiede ei ole johdon projekti Petri Koikkalainen

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen avoimen kirjeen tyyli muistuttaa päiväkäskyä. Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala esitti maanantaina koulutuksen hyökkäysjoukkoja. "Jättäkää se mitä teette, lisätkää kierroksia, lähtekää marssimaan uuteen suuntaan, oli poliittisen johdon viesti yliopistojen ja korkeakoulujen johdolle. ...Ongelmana on vain se, että tiede ei toimi kuten liikkeen- tai sodanjohto, jossa resurssit voidaan koota ja heittää nopeasti aina uuteen painopistesuuntaan", kommentoi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen blogissa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


26.10.2015 9.15Tohtorikoulutettavat epävarman edessä Terhi Ainiala

Kilpailu jatko-opiskelupaikoista kiihtyy. Varsinaisia lottovoittoja ovat tutkijakoulujen tarjoamat yleensä nelivuotiset paikat, joissa väitöstyötään saa tehdä työsuhteessa. Paikkoja on kuitenkin tarjolla vain pieni määrä. Esimerkiksi Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan koordinoimiin neljään tohtoriohjelmaan tuli tänä syksynä 165 hakemusta, kun paikkoja on tarjolla kymmenen. Tilanteesta kirjoittaa Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Terhi Ainiala.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


21.10.2015 9.12Työsuojelun merkitys korostuu yt-tilanteissa Mia Weckman

Työyhteisö kokee irtisanomiseen johtaneet yhteistoimintaneuvottelut raskaiksi.Työntekijöiden vähentämistilanteessa työkuormat voivat muodostua kohtuuttomiksi jäljelle jääville työntekijöille.Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja huolehtii työntekijöiden jaksamisesta ja selviytymisestä kasvaneen työmääränsä kanssa. Työsuojelun tärkeydestä kirjoittaa Tieteentekijöiden liiton lakimies Mia Weckman. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.10.2015 10.17Ryhmätöille aikaa myös lukujärjestyksessä Terhi Ainiala

Yhdessä ja ryhmissä kannattaa tehdä juttuja. Valmistuvat kandidaatit ja maisterit lähtevät työelämään, jossa yhteistyöprojekteja tullee riittämään. Näitä taitoja kannattaa harjoitella yliopistoissakin. Ei tehdä näistä opiskelijoille kuitenkaan tarpeettoman hankalia, kirjoittaa blogissa Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, Helsingin yliopiston Opettajien akatemian jäsen Terhi Ainiala.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.10.2015 15.18Hallituksen lahja Elina Katainen

Tuhoaminen uudistaa, niukkuus lisää luovuutta, näin vakuuttaa hallitus uuskielellään. Tieteentekijöiden liiton asiamies Elina Katainen pohtii blogissa, mihin suuntaan hallituksen ”uudistukset” yliopistoa vievät.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


28.9.2015 10.09Yliopistojen musta syksy Eeva Rantala

Hallituksen päättämät isot leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta johtivat yliopistojen mustaan viikkoon syyskuun puolivälissä. YT-uutisissa otsikoihin nousee irtisanomiset, mutta samalla satojen määräaikaisten työntekijöiden työsuhteet päättyvät. Määräaikaisille ei tarjota tukipaketteja ja apua työllistymiseen. Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala toivottelee henkilöstölle jaksamista rankkaan syksyyn. "Työnantajalta odotan malttia ja pitkäjänteistä henkilöstösuunnittelua. Yritysmaailman keinot ja ohjeet eivät sovi yliopistoihin."  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


16.9.2015 11.10Mitä valtio tekee sopimuspöydässä? Jussi Vauhkonen

Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Jussi Vauhkonen kirjoittaa blogissa kolmikantaisen sopimisen suomalaisesta erityispiirteestä, siitä että valtio päästetään keskustelemaan asioista, joista työmarkkinajärjestöt voisivat sopia keskenäänkin. Neuvotteluasetelman tasavertaisuus toteutuu järjestöjen välisissä neuvotteluissa ja työehtosopimukset toteuttavat sopimisen vapautta. Tätä tasapainoa valtion ei sovi keikutella mielensä mukaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.9.2015 15.23Kohti matalamman jalostusarvon yliopistoja? Petri Koikkalainen

Kurjuuden keskelläkin virallinen Suomi työryhmineen yrittää katsoa tulevaisuuteen. Esimerkkinä tästä on OKM:n työryhmän heinäkuinen raportti Suomi osaamisen kasvu-uralle: Ehdotus tutkintotavoitteista 2020-luvulle. "...paperi oli ehkä ”vain yksi työryhmäraportti”, mutta se heijastelee hyvin koulutuspoliittisen ajattelun pitkäaikaista elinkeinoelämävetoista pragmatismia, joka uuden hallituksen myötä saattaa olla jopa voimistumassa. Pahimmassa tapauksessa ”vapaa” tiede ja taide aletaan nähdä eksoottisina turhuuksina." Näin kommentoi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen blogissa.    

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.9.2015 13.55Digitalisointia ja vuorovaikutusta Terhi Ainiala

Hallitus on julkistanut tällä viikolla kärkihankkeitaan, joista yksi on koulutus ja osaaminen. Opetus- ja kulttuuriministeri paljastaa huomenna tästä lisää. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Terhi Ainiala veikkaa, että yliopistoille ja tutkimukseen kärkihankerahaa ei liikene  paljon, mutta yliopistojenkin digitaalisiin oppimisympäristöihin luultavasti satsataan. "Digitalisointi ei ole eikä saa olla vain massojen verkkokursseja. Digitalisointi voi monipuolistaa opetusta ja tarjota enemmän mahdollisuuksia vaikkapa yhteistyöprojekteihin yritysten, järjestöjen ja instituutioiden kanssa. Pidetään kuitenkin huoli siitä, että ollaan paitsi verkossa myös ihan nokikkain."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.6.2015 13.03Aikaa tutkimukselle Terhi Ainiala

Yliopistonlehtorin päätehtävä on opettaa ja ohjata. Työaikasuunnitelmien ohjeisiin on kirjattu, minkä verran kontaktiopetustunteja lehtori antaa. Näitä tunteja on vähintään 196, enintään 392. Kontaktiopetuksen päälle tulevat opetuksen suunnittelu, kurssitöiden ja tenttien laatiminen ja tarkastus, erilaiset ohjaustehtävät ja muut opetustyöt.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.6.2015 9.59Yliopistouudistus 2.0 – julkisin varoin, yksityisten hyväntekijöiden ohjauksessa? Petri Koikkalainen

Vain päivä EK:n talkookirjeen jälkeen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ilmoitti tiedotteella, että yksi hänen hallinnonalansa kärkihankkeista on koulutuksen ja tutkimuksen ”talouden pohjan vahvistaminen pääomittamalla korkeakouluja”. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen näkee uhkana sen, että jatkossa merkittävä osa yliopistoihin tehtävästä julkisesta panostuksesta tehdään riippuvaiseksi yksityisten hyväntekeväisyydestä. "Lahjoituksia ilman jäävien yliopistojen julkisissa rahoitusnäkymissä on lähinnä lisääntyvää kurjuutta." Pelissä ovat myös pienen maan tiedepoliittiset valta-asemat.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.6.2015 9.33Ei vaiskaan! Elina Katainen

Näissä vaaleissa nähtiin aika monta kunnon vedätystä. Tieteentekijöiden liiton asiamies, VTT Elina Katainen ottaa blogissa esille koulutuslupauksen pettämisen ja subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopumisen. "Pitäisikö äänestäjien "kuluttajansuojaa" parantaa? Kansalaiset voisivat perustaa Faktabaari-tyyppisen sivuston, jolla käsiteltäisiin vaalien pahimpia vedätyksiä."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.5.2015 10.22Määräaikaisuuksien vähentäminen on yhteinen vastuu Jussi Vauhkonen

Määräaikaisuudet vaivaavat tutkimuslaitoksia vähemmän kuin yliopistoja. Ne osaavat ilmeisesti pyörittää projektirulettia taitavammin. Määräaikaisten osuus yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöstä on moninkertainen yksityisen sektorin työnantajiin verrattuna, vaikka tilastoa siivottaisiin poistamalla kaikki väitöskirjantekijät. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Jussi Vauhkonen vetoaa: "Olen nyt jo useamman vuoden ollut näissä edunvalvonnan ympyröissä, enkä ole vielä kertaakaan törmännyt henkilöön, jonka mielestä nykytilanne olisi tarkoituksenmukainen. Määräaikaisuuksia olisi saatava vähemmäksi, mutta kun se on aina jonkun muun vastuulla. Siksi vetoomus Sivistystyönantajille: otetaan vastuu ja hoidetaan tämä yhdessä."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


11.5.2015 10.36Kriittinen massa, vielä kerran Petri Koikkalainen

Tiedepolitiikan muotisanat kuluvat ja vaihtuvat. Ajatus ”kriittisestä massasta” tuntuu kuitenkin pysyvän sen linjaajien ja vaikuttajien suosiossa. Kriittisellä massalla perustellaan muun muassa resurssien keskittämistä ja nykyistä suurempia tutkimus- ja opetusyksiköitä. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen muistuttaa, että Albert Einsteinille kriittinen massa oli hänen asunnossaan kokoontunut kolmen hengen keskustelupiiri.  "Nykyisessä tiedepolitiikassa ajatus kriittisestä massasta on huomioitava tosiasia. Siksi jokaisen tieteentekijän on hyvä osata löytää ja perustella oma kriittinen massansa – se yhteisö, joka tuo työhön sen mielekkyyden."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.4.2015 9.59Tutkija, tunnisteesi on 0000-0001-5532-9274 Eeva Rantala

Tutkijoille puuhataan ORCID-tunnisteita. OKM on lähettänyt asiaa koskevan raportin lausuntokierrokselle. ORCIDin tavoitteena on luoda tieteellisen julkaisemisen ja tutkimushallinnon tarpeisiin kansainvälinen tutkijoiden tunnistejärjestelmä. Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja kysyy blogissa, mihin OKM tarvitsee tutkijarekisteriä? Ministeriön ei liene tarpeen mitata yksittäisen tutkijan tuloksellisuutta. Tutkijaa ei voida velvoittaa rekisteröimään itselleen ORCID-tunnusta.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


10.4.2015 9.37Ennustettavampia polkuja tutkijoille Terhi Ainiala

Tutkijan uralla portaat eivät ole tasaisin välein. Askelmat voivat olla rosoisia ja hatariakin. Kaikki eivät ylimmille portaille edes mahdu. Miten tutkijanurasta sitten saataisiin ennustettavampi ja samalla tutkijoille kannustavampi? Tulevalle eduskunnalle - ja sitä myöten - hallitukselle viestiä on viety. Vakaa perusrahoitus (mukaan lukien strateginen ja kilpailtu rahoitus) antaisi vakaille tutkijanurille vakaan pohjan. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Terhi Ainiala toivoo tulevilta päättäjiltä hyviä ratkaisuja.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.4.2015 15.11Työntekijä on yliopistolle (vain) määräaikainen ongelma Mia Weckman

Yliopistojen keksimät perustelut määräaikaisille työsuhteille ovat monenkirjavia. Yleisimpiä ovat sijaisuus, neliportainen tutkijanura, väitöskirjatyö, projektityö. Mutta muitakin riittää: yliopiston strategiset valinnat, ulkopuolinen rahoitus, avoinna olevan tehtävän hoito (vuosikaudet) sekä ”määräaikaisen tehtävän hoito” (siis mikä?). Kaikki kekseliäät perusteet eivät ole lainmukaisia. Asiasta kirjoittaa blogissa Tieteentekijöiden liiton lakimies Mia Weckman.  

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


23.3.2015 8.27Ratkeavatko ongelmat työelämää heikentämällä? Riku Matilainen

Ratkeaako kestävyysvaje ja muut tämän päivän ongelmat työelämää tai työlainsäädäntöä heikentämällä?  Tuskin ratkeaa. Ajan henki tuntuu olevan ammattiyhdistysten leimaaminen yleiseksi jarrumieheksi ja syylliseksi heikkoon kilpailukykyyn. Tieteentekijöiden liiton asiamies Riku Matilainen toivoo, että yliopistosektorilla rakenteellinen kehittäminen ei ole se yleensä käytetty kiertoilmaisu leikkaamiselle, joka tehdään talous edellä!  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.3.2015 12.58Miksi yliopisto näkee apurahansaajan vain kulueränä? Elina Katainen

Helsingin yliopiston tiedekunnat ja laitokset voivat ryhtyä perimään 1600 euron vuosimaksua apurahansaajien "työskentelyedellytyksistä". Yliopiston perusteluissa apurahansaajat nähdään lähinnä kulueränä. Tieteentekijöiden liiton asiamies Elina Katainen kysyy, miksi tuottopuolta ei ole lainkaan arvioitu? Perusteluissa ei lainkaan viitata siihen, että apurahalla työskentelevät tutkijat tuottavat tieteellistä tietoa, ideoivat uusia hankkeita, kommentoivat tekstejä ja tuovat laitoksille omat verkostonsa. He toisin sanoen rakentavat akateemista yhteisöä siinä kuin muutkin tutkijat.

Lue lisää | 8 Kommenttia | Kommentoi


6.3.2015 11.03Rahaa ja rauhaa Jussi Vauhkonen

Mitä sitten ohjelmissa lukisi, jos Tieteentekijöiden viesti sujahtaisi puolueiden papereihin sellaisenaan? Kaikessa yksinkertaisuudessa: rahaa ja rauhaa. Näin kirjoittaa Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Jussi Vauhkonen blogissa, jonka aiheena eduskuntavaalien alla vaikuttaminen sekä puolueiden vaaliohjelmien linjaukset tutkimuksesta ja tieteestä.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


27.2.2015 9.44Onko yliopistot avattu tieteelliselle kilpailulle, markkinoille vai poliittisille intresseille? Petri Koikkalainen

Ovatko yliopistot ”heikkoja alihankkijoita”, joiden tuotannon suunnan ja kehityksen ehdot suurin asiakas, valtio, pystyy vahvasta neuvotteluasemastaan sanelemaan? Jos tilanne olisi tämän suuntainenkaan, on kysyttävä ainakin seuraavat kysymykset. Kuinka hyvin valtion edustama poliittis-hallinnollinen asiantuntemus riittää resurssiohjaukseen, joka muuttuessaan yhä yksityiskohtaisemmaksi ja mittaavammaksi vaikuttaa myös tieteellisen tutkimuksen sisältöihin? Tätä pohtii Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen blogissa.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


12.2.2015 9.26#Kirjastopuolue - paljonko on kirjastonhoitajan euro Ari Rouvari

Liity mukaan Kirjastopuolueeseen. Tutkijalle Kirjastopuolue lupaa vapaan pääsyn tietoon ja vankan perustan tutkimustyölle jatkossakin. Puolueen aktiivit, informaatioalan akateemiset osaajat, tarjoavat loogisesti järjestettyä ja jäsennettyä tietoa sekä tukea tutkijalle ja opiskelijalle. Informaatioalan akateemisten puheenjohtaja ja Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen Ari Rouvari kirjoittaa kirjastopuoluekampanjasta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.2.2015 13.12Apurahatutkija ja korvaukset: työtapaturmakorvauksia ja yliopistokorvauksia Eeva Rantala

Kotona tutkimustyötä tehdessä sattunut tapaturma kuuluu korvauksen piiriin, mutta WC-tiloissa käynnin yhteydessä sattunut tapaturma ei. Jos apurahatutkija tekee tutkimustyötään kahvilassa, kuuluu työtä tehdessä sattunut tapaturma vakuutuksen piiriin, mutta kahvilan WC-tiloissa sattunut tapaturma ei kuulu vakuutuksen piiriin. Välittömästi työsuoritukseen liittyvä peseytyminen kuuluu korvaussuojan piiriin. Näin seikkaperäisesti säädetään uuden työtapaturma- ja ammattitautilain perusteluteksteissä. Asiasta kirjoittaa Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala.  

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


28.1.2015 12.40Projekteja tekemään Terhi Ainiala

”Me teimme sen yhdessä” saattaa joskus olla klisee, jota esimerkiksi Oscar-gaalan palkitut toistelevat. Helsingin yliopiston Opettajien akatemiaan viime syksynä valittu yliopistonlehtori Terhi Ainiala kirjoittaa blogissa yhdessä tekemisen puolesta. Tämän vuoden alusta Ainiala aloitti Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtajana.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.12.2014 11.14Hei ope, opeta oppimaan Terhi Ainiala

Opiskelutaitoja tulisi oppia koko opiskelun ajan, jokaisella kurssilla, osana jokaista opintokokonaisuutta. Kuinka näitä opiskelutaitoja opitaan? Ja missä niitä opitaan? Tästä kirjoittaa Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtajana vuoden 2015 alusta aloittava yliopistonlehtori Terhi Ainiala.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.11.2014 14.36Pelko on aseeni Ismo Björn

"Työpaikan menettämisen pelko ja irtisanomisen uhkakuva vaivaavat yliopistolaisia. Jatkuva kehittäminen vie voimaa. Heikoksi yksittäisen tutkijan saavat tuntemaan myös alati muuttuvat tuloksellisuuden laskentamallit. Juuri kun olit opinnut jufo-luokittelun ja sen epämääräisen pisteytyksen, niin eikös tilalle tuotu toinen, tällä kertaa h-indeksi." Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen Ismo Björn peilaa yliopistohenkilöstön asemaa työelämän muutokseen.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.10.2014 10.05Vertaistensa arvioijat Petri Koikkalainen

Valtio tulosohjaa ja kilpailuttaa entistä voimakkaammin, mutta tuloksen arvioinnissa tarvittavaa tietoa ja jopa kriteereitä se pyytää yhä useammin yliopistolaisilta itseltään.Tutkijalähtöisestikin toteutetulla arvioinnilla voi olla odottamattomia tiedepoliittisia seurauksia. Esimerkiksi Julkaisufoorumin tiimoilta on noussut huolta siitä, että tasoluokitukset voivat uhata tutkijoiden arvostamia tieteellisen keskustelun kanavia.  Kentältä kuuluu tietoja kotimaisistakin lehdistä, joissa julkaisujono on venynyt pariin–kolmeen vuoteen. Jos siis kirjoittaisin tällaiseen lehteen artikkelia nyt, se saatettaisiin hyvässä tapauksessa hyväksyä ensi vuonna ja julkaista vuonna 2017. Tätä pohtii blogissa akatemiatutkija, liiton hallituksen jäsen Petri Koikkalainen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.10.2014 13.22Yhdessä opitaan Terhi Ainiala

Yhteisöllisyys nousi komeasti kantavaksi teemaksi Tieteentekijöiden liiton seminaarissa Opetus - välttämätön hyvä?. Seminaari pidettiin 13. lokakuuta Helsingin yliopistolla. Puheenvuorojen keskeisestä sanomasta ja seminaarin annista kirjoittaa liiton opetus- ja järjestötyöryhmän jäsen, yliopistonlehtori Terhi Ainiala. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.10.2014 16.32Yliopistoissa on paljon rakenteita, jotka eivät tue yhteisöllisyyttä Kimmo Svinhufvud

Tieteentekijöiden liitto on valinnut Vuoden tieteentekijäksi filosofian tohtori, yliopisto-opettaja Kimmo Svinhufvudin Helsingin yliopistosta. Valinta julkistettiin maanantaina 13. lokakuuta Opetus - välttämätön hyvä? -seminaarissa. Kimmo Svinhufvud korosti puheenvuorossaan yhteisöllisyyttä. Hän näki siitä avaimen yliopistojen moniin nykyhaasteisiin.  

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


25.9.2014 18.23Käsi joka kehtoa keinuttaa Mia Weckman

"Viimeaikaisten tapahtumien valossa tuntuu, että sivistys tai sivistyneisyys, osaaminen ja hyvyys ovat usein kaukana yliopiston omasta toiminnasta." Näin kommentoi Tieteentekijöiden liiton lakimies Mia Weckman Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian yhteistoimintamenettelyjen jälkeisiä irtisanomisia ja erityisesti niiden toteuttamistapaa.

Lue lisää | 6 Kommenttia | Kommentoi


19.9.2014 15.08Parannus apurahatutkijan asemaan vai uusi akateeminen köyhälistö? Ulla Aatsinki

"Osa-aikainen, määräaikainen tutkija on uusi kummajainen yliopistojen jo valmiiksi kirjavassa palvelussuhde- ja tutkijarahoituskäytänteissä. Se voi myös kannustaa yliopistoja palkkaamaan osa-aikaisia tutkijoita." Näin kommentoi Suomen Kulttuurirahaston uutta tukimuotoa Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja ja Nuorten tutkijoiden työryhmän puheenjohtaja Ulla Aatsinki.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.9.2014 13.37Opettamisen ilo Terhi Ainiala

Yhteistyö- ja keskustelutaidot ovat tärkeitä taitoja (työ)elämässä. Siksi niitä on hyviä kokeilla ja harjoitella jo yliopistossa. "Liian paljon asioita tehdään yksin ja kirjallisesti. Opiskelu- ja suoritusmuotojen monipuolistaminen olkoon yksi tehtävämme!" Näin kirjoittaa Tieteentekijöiden liiton opetus- ja järjestötyöryhmän jäsen, yliopistonlehtori Terhi Ainiala blogissa.   

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.9.2014 17.21Julkaise tai tuhoudu Tapani Kaakkuriniemi

"Tieteentekijöiden liiton jäsenkyselyssä nousi esiin rahoitusmalli ja, muotiin tullutta termiä lainatakseni, akateeminen kapitalismi, joka tarkoittaa lähes jatkuvaa ulkopuolisen rahoituksen hakua, julkaisupakkoa (julkaise tai kuole!) ja yleensä mittaamista ja siihen perustuvaa tulosohjausta. Määräaikaisten työsuhteiden ongelma askarruttaa myös jatkuvasti." Näin puhuu liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi Helsingin yliopiston lukuvuoden avajaisissa 1. syyskuuta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.6.2014 11.45Näkymätön ura Eeva Rantala

Liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala kommentoi yliopistojen uramahdollisuuksia. Missä viipyy yliopistojen panostaminen tutkijanuriin ja niiden houkuttelevuuteen? Onko Suomella varaa hukata osaamispotentiaalia?

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


16.6.2014 11.06Ostaisitko ministeriltä käytetyn auton? Eero Kuparinen

Aalto-yliopiston aikoinaan saamista lisärahoista on tehty eduskunnassa jo kaksi kirjallista kysymystä. Opetusministeri lupailee, että asia otetaan esille elokuun lopun budjettiriihessä. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Eero Kuparinen kysyy blogissa, ovatko maakuntien yliopistot jäämässä lopullisesti Aalto-yliopiston jalkoihin? Eikö Aalto-yliopiston saamaa lisärahoitusta avatakaan sovitun mukaisesti laatukilpailulle vuonna 2015?


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.6.2014 15.36Seminaareillako Suomi nousuun? Kirsti Sintonen

Nyt näyttää olevan trendinä järjestää hypetysseminaareja, joissa halutaan nostaa Suomi "maailmanluokan" osaamisen ja koulutuksen "huippumaaksi". Istuvan hallituksen teot puhuvat kuitenkin toista kuin mahtisanat. Tuleville päättäjille onkin syytä esittää toive: enemmän tekoja - vähemmän seminaareja. Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton yhteisen viestintäpäällikön blogikirjoitus ilmestyi Professoriblogissa 10.6.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


11.4.2014 10.17Päättyvistä kansallisista tohtoriohjelmista huomattava myös niiden edut Petri Koikkalainen

Akatemiatutkija, Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen Petri Koikkalainen pohtii blogissa tutkijakoulu-uudistusta. "Elleivät yliopistot ryhdy kehittämään keskinäistä yhteistyötä, ei kriittistä massaa kuitenkaan helposti synny yliopistojen omissa tohtoriohjelmissa. Yhden yliopiston sisällä tutkimusalat jäävät pieniksi, ja vaikka tutkijat tekevätkin yhteistyötä naapurialojen kanssa, ollaan monesti vielä kaukana vanhojen ohjelmien valtakunnallisista synergioista."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.4.2014 15.17Riihen anti Ulla Aatsinki

Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja kommentoi blogissa kehysriihen päätöksiä. Yliopistoindeksin puolittaminen heijastuu väistämättä yliopistoväen työsuhteisiin: yt-menettelyt eivät ainakaan vähene. Varainhankinnan kautta tulevat vastinrahat eivät tuo tähän helpotusta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.3.2014 10.39Yliopistoilta leikkaaminen syö kasvun eväät Kirsti Sintonen

Monien huhupuheiden ja julkisuudessa olleiden tietojen perusteella yliopistoindeksi on ensi maanantain ja tiistaina kehysriihessä liipaisimella. Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton viestintäpäällikkö kirjoittaa, että nyt jos koska pitää välttää toimia, jotka syövät uuden kasvun eväät.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.3.2014 12.50Avoin data, avoin lähdekoodi – huippuyliopistot Ari Rouvari

Huipulle ja yhteiskuntaan – maailman parhaaksi. Helsingin yliopiston strategian 2013−2016 tavoitteena on huippuyliopisto. Korkeatasoinen opetus ja tutkimus saadaan aikaan korkeatasoisilla palveluilla: huippuyliopistoa ei voi olla ilman huippukirjastoa ja -tietopalveluja.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.2.2014 9.23Pisteitä ja työhyvinvointia Ismo Björn

Kilpailu kovenee yliopistoissa. Mutta pelkkä pisteiden kerääminen ei kiinnosta edes jääkiekkoilijaa. Teemu Selänne ei tarvitse kehityskeskusteluja ja kyselyjä työssä viihtymisestä - kovia palkkaneuvotteluja toki. Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen, erikoistutkija Ismo Björn kirjoittaa blogissa kilpailun ja työhyvinvoinnin vaikeasta yhtälöstä.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


11.2.2014 10.23Aloituspaikkamääriä ollaan kasvattamassa - mistä lisäaika tutkimukseen? Eero Kuparinen

Opetusministeri ajaa korkeakoulujen aloituspaikkamäärien kasvattamista. Samanaikaisesti yliopiston opettajille vaaditaan perustellusti lisää aikaa tutkimuksen tekemiselle. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Eero Kuparinen pitää yhtälöä mahdottomana ilman resurssien selvää lisäämistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.2.2014 13.32Neliportainen, ulkoinen, virkamiesmäinen vai vain sekava tutkijanura? Petri Koikkalainen

"Yliopistojen pitäisi uskaltaa päättää, ottavatko ne yleisesti käyttöön tenure track -tyyppisen järjestelmän vai haluavatko ne edelleen noudattaa valtion tiliviraston henkilöstöpolitiikkaa." Näin pohtii blogissa Tieteentekijöiden liiton hallituksen jäsen, valtio-opin akatemiatutkija Petri Koikkalainen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.1.2014 15.46Tutkimusrahoituksen turhan jännittävät käänteet! Ulla Aatsinki

Liiton varapuheenjohtaja Ulla Aatsinki kirjoittaa apurahatutkijoiden tukalasta asemasta. Yliopistot eivät suostu allekirjoittamaan Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan suositusta apurahansaajien aseman parantamiseksi.  Lue lisää | 4 Kommenttia | Kommentoi


8.1.2014 12.04Määräaikaista kaikki on vaan Eeva Rantala

Liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala kommentoi yliopistojen määräaikaistilannetta ja vaatii yliopistoilta vastuullisempaa henkilöstöpolitiikkaa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


17.12.2013 9.50Etiikkaa tutkimukseen! Tapani Kaakkuriniemi

Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi avaa liiton blogin kirjoittamalla tutkimusetiikasta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi