Blogi

Tieteentekijöiden liiton aktiivitoimijat kirjoittavat blogeja ajankohtaisista yliopisto- ja tutkimusasioista.
18.10.2017 10.27

Vaikuttamisen paikka on nyt

Johanna Moisio

"Määräaikaisten määrä ja työsuhteiden välissä olevat työttömyysjaksot yliopistolaisilla ovat olleet minulle shokki uudessa tehtävässäni. Ministeriön norsunluutornista maailma näytti kovin erilaiselle. Olimme juuri antaneet yliopistojen johdolle valtaa ja vastuuta toimintansa järkevään järjestämiseen, ja tämä sisälsi myös hyvän henkilöstöpolitiikan. Onko ministeriön ohjaus näin pahasti epäonnistunutta? Jäävätkö yhdessä jo yliopistouudistuksen yhteydessä sovitut tavoitteet hyvästä johtamisesta ja henkilöstön osallisuudesta kuolleeksi kirjaimeksi. Näyttää pahasti siltä." Näin pohtii Tieteentekijöiden liiton 50v-juhlaviikolla toiminnanjohtaja Johanna Moisio, joka siirtyi liiton toiminnanjohtajan tehtävään opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvoksen virasta.    

”Vuoden 2016 aikana Itä-Suomen yliopistossa solmittiin uusia työsopimuksia 644, joista 16 oli vakinaisia ja 628 määräaikaisia” kirjoitti edeltäjäni Eeva Rantala yliopistojen henkilöstötilinpäätöksien pohjalta syksyn Acatiimissa. Määräaikaisten määrä ja työsuhteiden välissä olevat työttömyysjaksot yliopistolaisilla ovat olleet minulle shokki uudessa tehtävässäni. Ministeriön norsunluutornista maailma näytti kovin erilaiselle. Olimme juuri antaneet yliopistojen johdolle valtaa ja vastuuta toimintansa järkevään järjestämiseen, ja tämä sisälsi myös hyvän henkilöstöpolitiikan.

Erityisen järjettömäksi tilanteen tekee korkeakoulupoliittinen tilanne. Sipilän hallitus on yliopistoleikkauksista huolimatta alleviivannut osaamisen ja innovaatiotoiminnan merkitystä. Korkeakoulujen tulevaisuutta on visioitu ja tavoitteita asetettu. Tunnistettu on, että yliopistoilla on jotakin tekemistä näiden tavoitteiden onnistumisen kanssa. Mutta samaan aikaan henkilöstölle tarjotaan kylmää kättä. Olen yrittänyt alleviivata kaikissa tapaamisissa uusissa tehtävissäni, että yliopisto on kuitenkin yliopistolaiset. Yliopistoja ei ole ilman ihmisiä työskentelemässä niissä.

Kirjasimme ministeriössä keväällä 2016 jokaisen yliopiston nelivuotiseen tulossopimukseen tiukasti hyvästä henkilöstöpolitiikasta muun muassa seuraavasti: ”Korkeakoulut arvioivat ja kehittävät suunnitelmallisesti johtamista ja asiantuntijatyön edellytyksiä kaikilla organisaatiotasoilla. Korkeakoulut toteuttavat hyvää ja avointa henkilöstöpolitiikkaa sekä ottavat työhyvinvoinnin tarkastelussa käyttöön yhtenäisen ja vertailukelpoisen työvälineen.”

Onko ministeriön ohjaus näin pahasti epäonnistunutta, mietin. Jäävätkö yhdessä jo yliopistouudistuksen yhteydessä sovitut tavoitteet hyvästä johtamisesta ja henkilöstön osallisuudesta kuolleeksi kirjaimeksi. Näyttää pahasti siltä.

Tieteentekijät eivät jää voivottelemaan. Me mietimme ratkaisun. Jos yliopistojen todellisuus ei kohtaa ohjaavaa tahoa, niin sitten varmistamme, että varmasti kohtaavat. Alustavien tietojen mukaan ministeriöläisten on ollut tarkoitus jalkautua kuhunkin yliopistoon osana ensi kevään välitarkastelua. Tästä täytyy ottaa kaikki irti. Meidän pitää virittää paikallisyhdistyksissämme kannat siihen kuntoon, että henkilöstöltä tulee vahva koordinoitu ja hyvin pohjustettu viesti ohjaavalle viranomaiselle tapaamisten yhteydessä. Tutkitulla tiedolla on tässä myös käyttöä.

Toisekseen, meidän pitää miettiä ensi vuonna päämme puhki mitä haluamme yliopistojen ohjaukselle tehdä. Rahoitusmallia ainakin uudistaa, mitä muuta? Ensi vuonna nimittäin teemme yliopistopoliittisen linjauspaperimme – eduskuntavaalit ovat jo 2019. 

Nyt on aika vaikuttaa. Perusteettomat määräaikaisuudet on saatava kuriin ja ohjaus oikealle tolalle.

 

Johanna Moisio

Toiminnanjohtaja

 Palaa otsikoihin | 6 Kommenttia | Kommentoi