Tiedotteet

1.12.2015

Hallituksen yliopistoja ja tutkimusta kurjistavat toimet ovat tieteenteon este

TIEDOTE 1.12.2015

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Tieteentekijöiden liitto:

Hallituksen yliopistoja ja tutkimusta kurjistavat toimet ovat tieteenteon este

Yliopistoväki osoittaa tänään mieltään hallituksen koulutusleikkauksia vastaan useissa eri yliopistoissa.  Mielenilmauksia on ainakin Helsingin, Turun, Tampereen ja Jyväskylän yliopistossa sekä Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.

Tieteentekijöiden liitto valitsee vuosittain tieteenteon esteen. Tänä vuonna nimitys annettiin pääministeri Juha Sipilän hallituksen yliopistoja ja tutkimusta kurjistaville toimenpiteille.

Valinnan perusteena on kolme pointtia.

Yliopisto- ja tutkimusrahoituksen jättileikkaukset. Hallituskauden aikana yliopistoilta ja tutkimukselta viedään yhteensä noin 500 miljoonaa euroa. Yliopistoindeksi aiotaan jäädyttää koko hallituskaudeksi. Tilannetta pahentaa vielä Tekesin tutkimusrahoitukseen tehtävä 100 miljoonan leikkaus.

- Hallitus pitää kynsin hampain kiinni yliopisto- ja tutkimusrahoituksen leikkauksista, vaikka aika monista esityksistään se on jo joustanut tai luopunut kokonaan. Näin siitä huolimatta, että koulutus- ja tutkimussektorin leikkauksia on alusta saakka arvosteltu eniten. Myös ekonomistit ovat varsin yksimielisiä siitä, että tutkimusrahoituksen leikkaukset ovat tässä tilanteessa vahingollisia, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen toteaa.

Rahoituksen jättileikkausten myötä tieteentekijöiden työttömyys pahenee koko ajan. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yt-neuvottelut uhkaavat hävittää pääkaupunkiseudulta 1500 yliopistotyöpaikkaa. Yt-neuvotteluja on käyty tai käydään myös Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Vaasan yliopistossa, mahdollisesti ne alkavat myös Åbo Akademissa. Akavan keräämien tietojen mukaan tutkijakoulutuksen saaneiden työttömyyskaudet ovat pidempiä kuin muiden koulutusasteiden työttömillä.

Ymmärtämättömyys perustutkimusta kohtaan. Hallituksen piirissä ryhdytään arvioimaan laatukriteereitä perustutkimukselle (elinkeinoministeri Olli Rehn, Yle-uutiset 12.11.). Tieteentekijöiden liiton mielestä tämä herättää pelon siitä, että hallitus ei ymmärrä perustutkimuksen luonnetta. Hallituksen puheissa korostuu muutenkin välittömän hyödyn tavoittelu, kaupallistamisvaatimukset ja valtio-ohjailu.

- Tutkimuksella on avainrooli innovaatiotaloudessa, mutta tuotteita ja liikevoittoja on helpompi tehdä yliopistojen ympärille syntyneissä firmoissa kuin yliopistojen sisällä. Nyt hyötyajatteluun on ympätty ilmeisesti myös perustutkimus, jonka lyhyen aikavälin hyödyistä nimenomaan ei voi sanoa mitään varmaa. Kun vielä sisällöllistä poliittista ohjausta lisätään, ollaan luomassa jo kansainvälisestikin melko erikoista tutkimusjärjestelmää, Koikkalainen ihmettelee.   

Halveeraava kielenkäyttö tieteentekijöistä. Lausahdukset ”On kolme syytä olla professori – kesä-, heinä- ja elokuu”, ”Mieluummin kuuntelen virkamiehiä kuin dosentteja”, ”Niukkuus lisää luovuutta” sekä opetusministerin patistuskirjeen sävy ovat osoituksia siitä, että tieteentekijöitä ja tutkittua tietoa ei arvosteta.

- Yliopistolaisten jaksaminen ja tulevaisuudenusko ovat jo riittävän kovalla koetuksella. Epävarmuuden lietsomisen sijasta hallituksen tulee palauttaa luottamus siihen, että päätöksenteko ja yhteiskunnan kehittäminen perustuvat vankkaan tietopohjaan. Tieteentekijät haluavat olla edistämässä tätä yhteistä hanketta, Koikkalainen vakuuttaa.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Petri Koikkalainen, 050 544 7442;

toiminnanjohtaja Eeva Rantala, 040 7508 284

  

 

             


Palaa otsikoihin