Tiedotteet

30.11.2013

Harmaa tiede on tieteenteon este

TIEDOTE 30.11.2013

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Tieteentekijöiden liitto:

Harmaa tiede on tieteenteon este

 

Tieteentekijöiden liitto valitsee vuosittain tieteenteon esteen. Tämän vuoden tieteenteon esteeksi liitto on valinnut harmaan tieteen.  Tutkimusten ja selvitysten ero on hämärtynyt. Konsulttien tekemien selvitystöiden ja tieteellisten tutkimusten eroja ei tarpeeksi ymmärretä.

-          Julkisen sektorin tilaamat, tutkimuksiksi nimitetyt, mutta paremminkin selvityksen arvoiset työt, vaurioittavat tieteellisen tutkimuksen laatua ja imagoa. Ne ovat luoneet tieteentekoon harmaan alueen, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi.

Tänä vuonna on tullut esille useampia harmaalle vyöhykkeelle sijoittuvia ”tutkimuksia”. Tieteellisen tason hämärtymisen lisäksi tilanne ajaa tutkijat eriarvoiseen asemaan.

-          Tutkijat kokevat kovin eriarvoiseksi sen, että jotkut saavat ilman kilpailua ja laatuarviota kymmenien tai satojen tuhansien eurojen arvoisia hankerahoituksia. Samalla yhä suurempi osa todella laadukkaista tutkimusprojekteista jää ilman rahoitusta, Kaakkuriniemi huomauttaa.

Tieteentekijöiden liiton mielestä valtion tieteen rahoittajana pitää pystyä sitoutumaan samoihin avoimen kilpailun sääntöihin kuin mitä se asettaa tutkijoille.

Liitto on huolissaan siitä, miten tutkimusrahoituksen kokonaisuudistus vaikuttaa tieteentekoon.  Vaikka valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan tutkimusrahan – tai paremminkin pikaselvitysrahan – osuus pieneni alun perin esitetystä 30 miljoonasta 12,5 miljoonaan euroon, on summa liiton mielestä edelleen liian suuri. Selvitysten tekeminen voi olla perusteltua yksittäistapauksissa, mutta veronmaksajilta varsinaiseen tieteelliseen tutkimukseen kerätyn rahan jakamiseen ei pidä luoda poliittisia ohituskaistoja.     

-          Läpinäkyvyys, avoimuus ja luottamus ovat tieteenteon avainsanoja, Tieteentekijöiden liitto muistuttaa. 

Tieteentekijöiden liiton syysliittokokous oli koolla lauantaina Helsingissä. Liiton varapuheenjohtajina valittiin jatkamaan tutkijatohtori Ulla Aatsinki ja lehtori Eero Kuparinen.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi, 0400 309 005;

toiminnanjohtaja Eeva Rantala, 040 750 8284

 


Palaa otsikoihin