Tiedotteet

1.3.2018 18.10

"Järjestövalmius on hyvä ja lakko-organisaatio on viritetty kuntoon"

Helsingin yliopiston ja harjoittelukoulujen henkilöstö oli keskiviikkona, helmikuun viimeisenä päivänä lakossa. Lakkoon jouduttiin, koska yliopistotyönantajaa edustava Sivistystyönantajat hylkäsi tiistaina valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen. Työnantaja pakotti yliopistoväen lakkoon.

Helsingin yliopiston keskustakampuksella Porthanian edustalla osoitettiin mieltä lakkopäivänä. Tunnelma oli purevasta pakkasesta huolimatta lämmin.

IMG_5077

– Henkilöstöjärjestöt ovat olleet valmiita sopimaan, mutta työnantajia edustava Sivistystyönantajat on pakottanut tähän tilanteeseen. Sivistystyönantajien tekemää hylkäävää päätös tuli kuin märkä rätti naamalle”, kuvasi Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio tilannetta Helsingin Sanomissa

Lakkovahdit päivystivät Helsingin yliopiston eri kampuksilla lakon noudattamista. Rivit pitivät hyvin.

IMG_4985


Lakko ja mielenilmaus pääsivät hyvin esille mediassa. Lehtijuttujen sävy oli henkilöstön tavoitteita ymmärtävää. Tukea saatiin myös opiskelijoilta mm. Suomen ylioppilaskuntien liitosta ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta. 

Hienoja tempauksia ja tukimielenilmauksia järjestettiin lähes kaikilla yliopistopaikkakunnilla eri puolilla Suomea. Nämä saivat hyvin julkisuutta paikallisissa medioissa.

Helsingissä lakkopäivää jatkettiin Vanhan kahvilassa, PopUp Strike Talks -tilaisuudella. Siellä puhuivat mm. professorit Laura Kolbe ja Teivo Teivainen, Helsingin yliopiston hallituksen jäsen, yliopistonlehtori Thomas Wallgren, tutkijatohtori Veronika Honkasalo sekä kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, Jyrki Kasvi ja Pilvi Torsti.

Työmarkkina-asioita laajemmin Strike Talkissa kuultiin puheenvuoroja yliopiston historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta.

– Olen ylpeä siitä, että yliopistoväki oli tänään barrikadeilla. Turvatun työsuhteen pitäisi olla edellytys myös yliopistotyössä, painotti tutkijatohtori Veronika Honkasalo.

– En näe syytä, miksi tieteessä pitäisi hyväksyä erilainen työsuhdemalli kuin muussa työssä, totesi kansanedustaja Pilvi Torsti, joka saapui Vanhalle suoraan eduskunnasta koulutusta koskevasta välikysymyskeskustelusta.

Myös apurahatutkijoita muistettiin puheenvuoroissa, vaikka tes-neuvottelut eivät heitä suoraan koskekaan.

– Jokainen apurahatutkijoita tekee tulosta yliopistolle, muistutti kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Yhteinen asia vahvisti yhteishenkeä eri henkilöstöryhmien välillä. Tämä näkyi sekä mielenilmauksessa että Strike Talks -tilaisuudessa.

Vaikeita neuvotteluja jatketaan, mutta ensi viikolla (7.3.) uhkaa laajempi kuutta yliopistoa koskeva lakko.

Helsingin yliopiston henkilöstön lakko ja mittavat tukimielenosoitukset ympäri Suomea osoittivat, että yliopistoväen yhtenäisyys on hyvä.

– Neuvottelijoille on erittäin tärkeää tietää, että järjestövalmius on hyvä ja lakko-organisaatio on viritetty kuntoon. Keskiviikko osoitti, että näin oli ja yliopistolaiset vetävät yhtä köyttä”, kiittää Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio.

Me olemme yliopisto.


Kuvat: MIlla TalassaloPalaa otsikoihin