Tiedotteet

1.6.2017 14.03

Liiton lausunto: 25 Me/ vuosi lippulaivarahoituksella on vaikea saavuttaa nopeita tai pysyviä muutoksia

Tieteentekijöiden liitto tarkastelee lausunnossaan hallituksen lisätalousarviota vuodeksi 2017 ja julkisen talouden suunnitelmaa yliopistojen kannalta.

Tekniikan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisen alustan luomiseen Turkuun ehdotetaan varattavaksi 2 miljoonaa euroa ja toimintamallin kehittämiseen Suomen tekniikan alan yliopistojen yhteistyöhön Lounais-Suomessa 12 miljoonaa euroa vuosina 2017–2021.

Varsinais-Suomessa on pulaa tekniikan alan korkeakoulutetuista, ja liitto katsoo, että ehdotettu yhteistyö sopii tähän tilanteeseen. Asiassa on syytä kuulla myös alueen yrittäjiä ja pohtia, mikä on pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu.

Hallitus on päättänyt suunnata tutkimusrahapanostuksia Tekesin ja Suomen Akatemian kautta.

Suomen Akatemialle varataan 50 miljoonaa uusiin lippulaiva-tutkimuskeskittymien toteuttamiseen. Liitto katsoo, että tavoiteltuja nopeita tai pysyviä muutoksia esimerkiksi tutkimuksen laadun parantamiseksi ja resurssien tehostamiseksi on vaikea saavuttaa lippulaivarahoituksella, jonka mittaluokka on 25 Me/vuosi.

Uusi Suomen Akatemia–TEKES-vetoinen rahoitusmuoto synnyttää uutta hankebyrokratiaa ja uuden hakemustyypin ja arviointimenettelyn. Tämä tulee työllistämään yliopistojen hallintoa.

Lippulaivarahoitus on korvamerkittyä, mikä heikentää tutkijalähtöisyyttä. Liitto muistuttaa, että perustutkimus on kaikkien innovaatioiden perusta.

Suomen Akatemialle ja Tekesille varataan molemmille 60 miljoonan euron pääomitus. Pääomituksen järjestäminen on epäselvää, ja rahan jako ja hallinnointi tuovat mahdollisesti lisää kustannuksia. Jatkossa tulee selvittää, onko tämän tyyppinen rahoitusmuoto perusteltu.

Liiton lausunto valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle korkeakoulujen rahoituksesta ja sen painopisteistä liittyen hallituksen esitykseen lisätalousarvioksi ja julkisen talouden suunnitelmaksi 30.5.2017.

 

Palaa otsikoihin