Tiedotteet 2017

20.10.2017 12.27

Tänään 50 vuotta täyttävä Tieteentekijöiden liitto: Yliopistoväki haluaa työrauhaa jatkuvien uudistusten sijaan

 

Tänään 50 vuotta täyttävä Tieteentekijöiden liitto:

Yliopistoväki haluaa turvaa ja työrauhaa jatkuvien uudistuspaineiden sijaan

 

Tieteentekijöiden liitto perustettiin Korkeakoulujen Assistenttiliitto -nimisenä 20.10.1967. Tänään 50-vuotista taivaltaan juhliva liitto kysyy, kuinka monta kertaa vuosisadassa – tai vuosikymmenessä – ”vuosisadan yliopistouudistus” pitää tehdä? Opetus- ja kulttuuriministeriö julkistaa Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision 2030 ensi viikolla. 

- Vision seuraavaksi askeleeksi kaavailtu uusi korkeakoululaki sallisi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen täydet fuusiot. Päädytäänkö sisällöllisen vision puutteessa taas organisaatiouudistukseen? Kokonaan uusi lainsäädäntö heti vuoden 2010 yliopistolain jälkeen kuulostaa ylimitoitetulta, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Uusien lakien ja rakenteellisten remonttien sijaan liitto perää tutkijoille, opettajille ja yliopistojen muille asiantuntijoille työrauhaa. Tieteentekijät uskovat, että tällä olisi vaikuttavuutta myös suomalaisen tieteen tasoon.

- Turva tuottaa parempaa tiedettä kuin jatkuvat muutokset ja kiristyvä kilpailu. Moni tieteentekijä joutuu hakemaan lisärahaa omaan palkkaansa sen sijaan, että tekisi sitä, mihin on palkattu, Koikkalainen huomauttaa.

Tieteentekijöiden liiton jäsenkyselyt osoittavat, että henkisen ja fyysisen jaksamisen rajat ovat koetuksella. Henkilöstön vähentäminen on johtanut siihen, että jäljelle jääneiden työkuorma on kasvanut kohtuuttomasti. Liiton mielestä nyt on korkea aika sille, että yliopistojen johto ottaa henkilöstön tilanteen vakavissaan.     

- Henkilöstö on yliopiston tärkein voimavara, oli sanonta, jota taannoin kuuli muun muassa rehtoreiden suusta yliopistojen lukuvuoden avajaispuheissa. Viime aikoina tätä on kuullut harmillisen vähän. Yliopistojen ydin ei ole seinissä vaan ihmisissä, korostaa Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio. 

Puheenjohtaja Petri Koikkalainen ja toiminnanjohtaja Johanna Moisio ovat iloisia siitä, että 50-vuotias liitto kasvaa ja voi hyvin. Siitä pitää huolen monipuolinen, kaikkia tieteenaloja edustava jäsenkunta. Jäseniä yhdistää palo tieteen tekemiseen ja ylpeys omasta osaamisesta. Liiton juhlavuoden teemana on ollut Tutkitun tiedon puolesta.

**

Yliopistojen assistenttien palkkauksen ja aseman parantamiseksi perustetusta liitosta on kehittynyt yli 7000-jäseninen ammattijärjestö, joka yhdistää noin 180:llä eri nimikkeellä työskentelevää tieteentekijää tutkimuksessa, opetuksessa ja asiantuntijatehtävissä. Tieteentekijöiden liitto on Akavan suurin jäsenjärjestö yliopistosektorilla.

Tieteentekijöiden liitolla on 13 paikallisyhdistystä eri yliopistoissa sekä kaksi valtakunnallista yhdistystä.

Liiton monipuolista ja osaavaa jäsenistöä on esitelty 50 tieteentekijää-sarjassa www.50tieteentekijaa.fi

   

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Petri Koikkalainen, 050 544 7442;

toiminnanjohtaja Johanna Moisio, 0400 874 135

 

 


Palaa otsikoihin