Tiedotteet

16.4.2018 9.03

Tieteentekijöiden liiton nuorempien tutkijoiden urakysely: Nuorten tutkijoiden uranäkymät ovat hälyttävän epävarmoja

Tiedote 16.4.2018

 

Yli 70 % nuorista tutkijoista kokee huolta työuran epävarmuudesta. Yli puolet (58,4 %) on harkinnut siirtymistä yksityiselle sektorille ja lähes puolet (48,7 %) on pohtinut siirtymistä kokonaan toisiin tehtäviin. Tämä käy ilmi Tieteentekijöiden liiton nuoremmille tutkijoille teettämän kyselyn tuloksista. Kyselyn tuloksia julkaistaan Tampereella 18.-19.4.2018 Tieteentekijöiden liiton ja eurooppalaisen nuorten tutkijoiden järjestön Eurodocin järjestämässä kansainvälisessä konferenssissa.

 

Nuoria tutkijoita huolettavat määräaikaisuudet ja pätkätyöt, työuran kaikkinainen epävarmuus, jatkuva kilpailu sekä yliopistoleikkaukset ja muu vallitsevasta korkeakoulupolitiikasta johtuva tutkimuskentän kurjistuminen.

 

-        Nuorten tutkijoiden huoli tulevaisuudesta on karua luettavaa. Jos halutaan tehdä korkealaatuista ja vaikuttavaa tutkimusta, tutkijoiden kunnollisiin työuriin ja työhyvinvointiin tulee panostaa, kommentoi Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, liiton nuorten tutkijoiden työryhmän puheenjohtaja Lotta Alhonnoro.

 

Perinteinen tutkijanura yliopistossa on yhä epävarmempi. Ilmiö on Euroopan laajuinen. Tohtorikoulutettujen määrän kasvaessa tutkijanurat ja tieteentekijöiden rooli yhteiskunnassa muuttuvat ja monipuolistuvat. Yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa ei riitä töitä kaikille tohtorikoulutettaville.

 

-        Toisin kuin usein väitetään, nuoret tutkijat ovat valmiita suunnittelemaan uraa tutkimussektorin ulkopuolella, tähdentää kyselyä analysoinut tutkijatohtori Tommi Kokkonen Helsingin yliopistosta.

 

Lähes puolet vastaajista (48,8%) työskentelisi tulevaisuudessa mieluiten yliopistossa, mutta viimeisen 12 kuukauden aikana yksityiselle sektorille siirtymistä on harkinnut 58,4 % vastaajista ja 48,7 % on harkinnut siirtymistä täysin toisiin tehtäviin.

 

-        Nuoret tutkijat ovat yliopiston tulevaisuus. Rahoitukseen ja työsuhteen pätkittäisyyteen liittyvät riskit toimivat kuitenkin tällä hetkellä pikemminkin poistyöntö- kuin vetovoimatekijöinä. Nuori tutkija on sijoitus, ei pikalaina, painottaa Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio.

 
”Research career – a living dream?” – nuorten tutkijoiden Eurodoc-konferenssi Tampereella 18.-19.4

 

Tieteentekijöiden liitto ja Eurodoc järjestävät eurooppalaisen nuorten tutkijoiden Eurodoc-konferenssin ensimmäistä kertaa Suomessa otsikolla ”Research career – a living dream?”. Tapahtuma pidetään 18.–19.4.2018 Tampereen yliopistolla.

 

Tilaisuudessa julkaistaan lisää Tieteentekijöiden liiton teettämän nuorempien tutkijoiden urakyselyn tuloksia. Vuonna 2017 toteutettuun kyselyyn vastasi 1862 nuorempaa tutkijaa.

 

Konferenssissa keskitytään myös tutkimustyön ja tutkijanuran moninaistumisen haasteisiin, käydään dialogia tutkijoiden ja eurooppalaisen tiede- ja tutkimuspolitiikan toimijoiden välillä ja pohditaan tutkimuksen ja tutkijoiden nykyroolia yhteiskunnassa.

 

Konferenssissa ovat edustettuna mm. Euroopan komissio, Science Europe, EUA-CDE, Suomen Akatemia, Euraxess, Mela, MCAA/MFCA, Tieteentekijöiden liitto, suomalaisia ja kansainvälisiä yliopistojen edustajia sekä Eurodocin jäseniä. Osallistujia on yhteensä 200, kaikkiaan 22 maasta.

  

Lisätietoja:

 

Tommi Kokkonen (Nuorten tutkijoiden urakysely)

FT, tutkijatohtori 

040-8323593

tommi.kokkonen@helsinki.fi

 

Miia Ijäs (Eurodoc-konferenssi)

Koordinaattori, Eurodoc-konferenssi

040 740 3655

miia.ijas@uta.fi

 

Johanna Moisio

Toiminnanjohtaja

Tieteentekijöiden liitto

0400 874 135

 

Tapahtuman verkkosivut

Tapahtumaa voi seurata streemattuna täältä 

 

Yhteistyössä: 

Tieteentekijöiden liitto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Tampereen yliopisto, Tampereen kaupunki, Tampereen teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Lapin yliopisto, Oulun yliopisto, Svenska handelshögskolan, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, Uarctic ja Åbo Akademi.


Palaa otsikoihin