Tiedotteet

18.4.2018 10.30

Tieteentekijöiden liiton nuorempien tutkijoiden urakysely: Työvoimatoimistojen palvelut eivät vastaa tutkijoiden tarpeisiin

Suurin osa (lähes 60%) työttömänä olevista nuorista tutkijoista ei koe saaneensa työvoimatoimistosta asiantuntevaa palvelua. Tämä käy ilmi Tieteentekijöiden liiton nuorille tutkijoille suunnatun kyselyn tuloksista, joita julkaistaan tänään Eurodoc-konferenssissa Tampereella.

 

Työvoimatoimiston palvelut eivät vastaa tutkijoiden tarpeisiin. Suurin osa (lähes 60%) työttömänä olevista nuorista tutkijoista kertoo, ettei ole saanut työvoimatoimistosta asiantuntevaa palvelua.

 

-       TE-toimistosta on ehdotettu työttömälle tutkijalle lähihoitajaksi kouluttautumista. Ei ole ihme, että tutkijat pelkäävät olevansa ylikoulutettuja työnhakijoita, huomauttaa kyselyn tuloksia analysoinut tutkijatohtori Tommi Kokkonen.

 

Kehysriihessä päätettiin, että hallituksen lanseeraaman aktiivimallin edellyttämäksi aktiivisuudeksi hyväksyttäisiin myös lyhytaikaiset esimerkiksi ammattiliittojen tarjoamat työllistymistä edistävät palvelut. Aktiivisen työnhaun tukeen ja työnhakijoiden paremman palvelun toteuttamiseksi TE-toimistojen henkilöresursseja lisätään 206 henkilötyövuodella.

 

-       Suunta on oikea. Kyykytyksen sijaan tarvitaan alakohtaista ymmärrystä ja tutkijakoulutetuille kohdennettuja palveluja. Toivottavasti TE-toimistoihin saadaan nyt myös tutkijoiden tarpeet tunnistavaa henkilökuntaa, kommentoi Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, liiton nuorempien tutkijoiden työryhmän puheenjohtaja Lotta Alhonnoro.  

 
Nuorten tutkijoiden intohimo tieteentekoon ei saa olla oikeutus huonoille työoloille

 

Nuorten tutkijoiden uraa kuvaavat määräaikaisuuksien, apurahakausien ja työttömyysjaksojen vuorottelu. Yli 60 prosentilla oli väitöskirjaprosessin aikana ollut kaksi tai useampi rahoituslähde (työsuhde, apuraha tai vastaava). Työsopimukset ovat usein määräaikaisia ja apurahat myönnetään tyypillisesti vuodeksi kerrallaan.

 

-       Lyhyissä työsuhteissa ja jatkuvassa hakemusrumbassa ainoa kiintopiste on seuraava rahoitushaku. Miksi pitkäjänteistä tutkimustyötä tehdään pätkätyönä, kysyy liiton varapuheenjohtaja Lotta Alhonnoro.

 

Moni tutkija kokee olevansa unelma-ammatissaan ja mahdollisuus tehdä mielenkiintoista tutkimustyötä voi auttaa sietämään epävarmuutta.

 

-       Nuorten tutkijoiden intohimo tieteentekoon ei saa yliopistossakaan olla oikeutus ketjutetuille määräaikaisuuksille tai huonoille työoloille, Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio huomauttaa.

 

Tieteentekijöiden liiton nuorten tutkijoiden työryhmä toteutti viime vuonna nuoremmille tutkijoille (väitöskirjantekijöille ja enintään 4 vuotta sitten väitelleille) suunnatun urakyselyn. Kyselyyn vastasi 1862 nuorempaa tutkijaa, joista 75 % oli väitöskirjavaiheessa ja 23 % väitelleitä. Kysely toteutettiin edellisen kerran vuonna 2012.

 

Kyselyn tuloksia esiteltiin Tieteentekijöiden liiton ja eurooppalaisen nuorten tutkijoiden järjestön Eurodocin kansainvälisessä nuorten tutkijoiden konferenssissa 18.-19.4. Tampereella.

  

 

Lisätietoja:

 

Tommi Kokkonen (Nuorten tutkijoiden urakysely)

FT, tutkijatohtori 

040-8323593

tommi.kokkonen@helsinki.fi

 

Miia Ijäs (Eurodoc-konferenssi)

Koordinaattori, Eurodoc-konferenssi

040 740 3655

miia.ijas@uta.fi

 

Johanna Moisio

Toiminnanjohtaja

Tieteentekijöiden liitto

0400 874 135

 

Eurodoc-konferenssin verkkosivut

Konferenssia voi seurata streemattuna täältä

 

Yhteistyössä

Tieteentekijöiden liitto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Tampereen yliopisto, Tampereen kaupunki, Tampereen teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Lapin yliopisto, Oulun yliopisto, Svenska handelshögskolan, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, Uarctic ja Åbo Akademi.


Palaa otsikoihin