Tiedotteet

11.2.2015

Tohtoreita valmistui viime vuonna ennätysmäärä - kortistoonko?

TIEDOTE 11.2.2015           

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Tieteentekijöiden liitto:

Tohtoreita valmistui viime vuonna ennätysmäärä – kortistoonko?

 

Yliopistot ylittivät viime vuonna tohtoritavoitteensa. Opetushallinnon Vipunen-tilastopalveluun juuri ilmestyneiden lukujen mukaan uusia tohtorintutkintoja tuli kaikkiaan 1860. Edellisen vuoden määrä ylittyi reippaasti: vuonna 2013 tohtoreita valmistui 1724.

Tieteentekijöiden liiton mukaan tohtorituotannon vähentämistä pitäisi jo tosissaan pohtia. Liitto on jo pitkään edellyttänyt tohtoritutkintojen määrän vähentämistä niillä aloilla, joilla on eniten työttömiä tohtoreita.

- Nyt pitäisi jo vakavissaan harkita tohtoritavoitteen yleistä vähentämistä. Vaikka yliopistojen rahoitusmallia on uudistettu, pakottaa se yliopistot vieläkin kilpailemaan keskenään tohtorintutkintojen määrissä, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen. 

Yliopistot ylittävätkin jo reippaasti valtakunnallisen, mm. valtion budjettikirjassa linjatun, tohtoritavoitemäärän, joka on 1600 tohtoria vuodessa.

Tohtoriennätys syntyy samaan aikaan, kun tohtoreitten työttömyys on pahimmillaan. Viime vuoden joulukuussa työttömiä tohtoreita oli 886, kun 2013 joulukuussa heitä oli 685 – kasvua siis noin 30 prosenttia. Vaikeinta työllistyminen on biologian ja biokemian aloilta.

- Kouluttavatko yliopistot tohtoreita suoraan kortistoon? Erittäin huolestuttavaa on myös se, että tohtoreitten työttömyyskaudet ovat pidentyneet.

Tohtoreitten työnsaantimahdollisuudet eivät ole kohentumassa. Tutkimus- ja innovaationeuvosto esitti viime marraskuun alussa julkistetussa linjaraportissaan määräaikaisia tutkijavähennyksiä. Vajaa kolmannes valmistuneista tohtoreista on voinut sijoittua akateemiselle uralle – muiden pitää löytää töitä muualta.

- Osaamista korostavassa maassa on peräti outoa, että elinkeinoelämä ja julkinen hallinto eivät osaa hyödyntää tohtoreitten monipuolista osaamista. Tohtorituotannon kiihdyttäminen on ollut osa kansallista tiede- ja innovaatiopolitiikkaa, mutta harvat ministeriöt esimerkiksi rekrytoivat mainittavia määriä tohtoreita asiantuntijatehtäviinsä. Suurin osa Suomessa tehtävästä tutkimuksestakin tehdään maisterivoimin. Tieteen tila ja maan kilpailukyky voisivat nousta, jos tohtoreiden osaaminen otettaisiin nykyistä paremmin käyttöön, puheenjohtaja Koikkalainen linjaa.   


LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Petri Koikkalainen, 040 568 4487;

toiminnanjohtaja Eeva Rantala, 040 750 8284    

 

 

 


Palaa otsikoihin