Tiedotteet

1.6.2016

Työmarkkinat eivät vedä tohtoreita

TIEDOTE

JULKAISTAVISSA 1.6.2016 KLO 13.00

 

 

Tutkijakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys kasvussa

Työmarkkinat eivät vedä tohtoreita

 

Tohtoreiden absoluuttinen ja suhteellinen työttömyys on kasvanut. Tämän todistaa tänään julkaistu Aarresaari-verkoston tekemä tohtoriuraseuranta 2015. Seurannassa kartoitettiin vuosina 2012-2013 valmistuneiden tohtoreiden työtilannetta.

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston perusteella työttömyysriski on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana suhteellisesti eniten tutkijakoulutetuilla. Samaan aikaan valmistuneiden tohtoreitten määrä on noussut lähes neljänneksellä.

Tieteentekijöiden liiton mielestä erityisen huolestuttavaa on tutkija-asteen tutkinnon (tohtorit ja lisensiaatit) suorittaneiden pitkäaikaistyöttömyyden nousu. Työ- ja elinkeinoministeriön huhtikuun työttömyystilaston mukaan tutkija-asteen suorittaneista työttömistä työnhakijoista peräti 42 % oli ollut työttömänä yli vuoden. Vuonna 2013 vastaava luku oli 27 %. Luku on korkea kun sitä vertaa muihin koulutusasteisiin. 

-          Tutkimusrahoituksen leikkaukset alkavat näkyä huolestuttavalla tavalla tohtoreitten työllistymisessä ja työttömyyskausien pituuksissa, toteaa Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala. Hän on tänään puhumassa Aarresaari-verkoston järjestämässä seminaarissa Helsingissä.  

Tohtoreitten työllistyminen yrityksiin ei ole kasvanut edelliseen uraselvityksen luvuista. Tekes-rahoitteiset projektit ovat kuitenkin selvästi edistäneet tohtoreitten työllistymistä yrityksiin. 

-          Nyt Tekes-rahoitusta leikataan rankalla kädellä. Ikävä kyllä tämä uhkaa pahentaa tohtoreitten tilannetta entisestään, Rantala huomauttaa.

Vuosina 2012-2013 valmistuneista tohtoreista on sijoittunut yliopistoihin 39 %. Yliopistojen rahoituksen leikkaukset, yt-kierre ja henkilöstövähennykset merkitsevät sitä, että yhä harvempi tohtori löytää paikan tutkijanuralta. Myös valtio palkkaa huomattavasti vähemmän tohtoreita kuin aiemmin. Tutkimuslaitosten henkilöstövähennykset huonontavat tilannetta entisestään.

-          Tietyillä aloilla, ennen kaikkea luonnontieteissä, joissa työllistytään heikoiten, pitää rajoittaa tohtoreiden määrää. Uravaihtoehtoja on syytä käydä läpi jo tohtorikoulutukseen haettaessa. Työllistymistä edistäviin asioihin, kuten verkostoitumiseen, viestintään ja esiintymistaitoihin on kiinnitettävä huomiota entistä enemmän.

-          Näköpiirissä ei ole, että tohtoreitten työpaikat lisääntyisivät julkisella sektorilla, siksi on syytä kannustaa PoDoCo (Post Docs in Companies) -tyyppisiin yritysyhteistyöhankkeisiin, Rantala luettelee työllistymistä edistäviä kehittämiskeinoja.

Maistereiden työllistyminen on mukana yliopistojen rahoitusmallissa. Tieteentekijöiden liiton mielestä tohtoreiden työllistyminen olisi pitänyt ottaa kriteeriksi uuteen rahoitusmalliin.  

LISÄTIETOJA:

toiminnanjohtaja Eeva Rantala, 040 7508 284 

 

---

Lisätietoja uraseurantaraportin julkistustilaisuudesta:

http://www.aarresaari.net/tohtoriuraseurannan_julkistustilaisuus_162016

Julkistamisen jälkeen raportin voi lukea täältä:

http://www.aarresaari.net/uraseuranta/tohtoreiden_uraseuranta

 

  


Palaa otsikoihin