Tiedotteet

3.6.2015

Työttömiä tohtoreita ensimmäisen kerran yli 1000

TIEDOTE 3.6.2015

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Tieteentekijöiden liitto:

Työttömiä tohtoreita ensi kertaa yli 1000 – yliopistoleikkaukset uhkaavat pahentaa tilannetta

 

Tohtoreitten työttömyys ylitti huhtikuussa ensimmäistä kertaa tuhannen rajan: työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan työtä ilman oli 1018 tohtoria. Kesän aikana tilanne pahenee entisestään, koska monien tieteentekijöiden määräaikainen työsuhde päättyy. Tieteentekijöiden liiton mielestä hallitusohjelman leikkauslista ei lupaa hyvää myöskään jatkossa.

- Hallituksen leikkauslista vie yliopistoilta 500 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Myös Suomen Akatemian ja Tekesin rahoitusta vähennetään. Elinkeinoelämän kiinnostus tohtoreitten osaamisen hyödyntämiseen ei ole ikävä kyllä kasvanut. Mistä tulevat tohtorit löytävät töitä? kysyy Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Viime vuonna valmistui ennätysmäärä uusia tohtoreita – 1860. Yliopistot siis ylittivät reippaasti tavoitteensa, joka on määritelty 1600:ksi mm. valtion budjettikirjassa. Noin kolmannes uusista tohtoreista työllistyy akateemiselle uralle.

Yliopistoissa käydään paraikaa väen vähentämisiin johtavia yhteistoimintaneuvotteluja. Itä-Suomen yliopisto pitää tänään henkilöstölle tiedotustilaisuuden yt-neuvottelujen tuloksista. Irtisanomisia on luvassa.  Koulutus- ja tieteenalojen karsinta on meneillään paraikaa monissa muissakin yliopistoissa.

Tieteentekijöiden liitto pitää pöyristyttävänä, että hallitus haluaa laskea suomalaisten osaamistasoa.

- Hallitus haluaa vähentää maisterikoulutusta peräti 20 prosentilla. Tavoitteena on, että suuri osa opiskelijoista siirtyy työelämään jo kanditutkinnolla. Samalla madalletaan kelpoisuuksia. Vaativia työelämän erikoistaitoja ja pitkäjännitteistä itsenäistä työskentelyä opiskellaan kuitenkin lähinnä maisterivaiheessa. Edellisen hallituksen aikana asetettiin tavoitteeksi, että suomalaiset ovat maailman osaavin kansa – nyt tästä siis ollaan luopumassa, toteaa Koikkalainen.

Suomessa vain 18 % tutkimus- ja kehitystoiminnan parissa työskentelevistä henkilöistä on suorittanut tohtorin tutkinnon.

- Pääministeri Juha Sipilä on puhunut tuottavuusloikasta. Aikamoinen tuottavuuden loikka voitaisiin saavuttaa jo sillä, että julkinen sektori ja yritykset ymmärtäisivät palkata tohtoreita kehittämään uutta ja parantamaan kilpailukykyä. Keskustan vaaliohjelmassa luki ”käynnistetään tohtoreita pk-yrityksiin -kokeilu”, mutta mihin tämäkin idea on hävinnyt, Koikkalainen ihmettelee. 

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Petri Koikkalainen, 050 544 7442;

toiminnanjohtaja Eeva Rantala, 040 750 8284

 

 


Palaa otsikoihin