Tiedotteet

19.10.2018

Vuoden tieteentekijä - historiantutkija Jussi Jalonen ja Vuoden tieteenteko - yliopistolaisten lakko

TIEDOTE

JULKAISTAVISSA PE 19.10.2018 KLO 10.00

 

 

 

Vuoden tieteentekijä – historiantutkija Jussi Jalonen

Vuoden tieteenteko – yliopistolaisten lakko

 

 

Tieteentekijöiden liitto on valinnut tänä vuonna poikkeuksellisesti sekä Vuoden tieteentekijän että Vuoden tieteenteon. Vuoden tieteentekijäksi liitto valitsi filosofian tohtori Jussi Jalosen Tampereelta. Vuoden tieteenteoksi liitto halusi nostaa yliopistolaisten lakon. Valinnat julkistettiin Yliopistolaisten ay-voimaa seminaarissa perjantaina Helsingissä.


- Molemmat valinnat ilmentävät yliopistolaisten yhteisöllisyyden merkitystä. Jalonen toimi viime neuvottelukierroksella Tampereen yliopiston lakkopäällikkönä. Jalonen oli erittäin aktiivinen tiedottaja ja hänen blogitekstinsä avasivat neuvottelutilannetta ja työtaisteluun joutumista nopeasti ja selkeästi. Blogeissa kuvastui Jalosen sujuva ilmaisutaito, historiantutkijan perusteellisuus ja asioiden tarkka taustoitus. Hän hoiti ja hoitaa hienosti myös englanninkielisen viestinnän, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen kertoi palkitsemisen perusteluissa.


- Yliopistolaisten lakon viime helmikuun lopulta Tieteentekijöiden liitto haluaa nostaa esille henkilöstön yhteisenä voimanponnistuksena. Helsingin yliopiston koko henkilöstö oli yhden päivän lakossa 28.2, eri yliopistoissa pidettiin tukimielenosoituksia ja muita tempauksia. Ne osoittivat vahvaa yhteen hiileen puhaltamista. Yliopistoyhteisö näytti voimansa, Koikkalainen korosti puheessaan perjantaina. 


Filosofian tohtori Jussi Jalonen (43) on apurahatutkija ja tietokirjailija. Jalosen ominta alaa on sotahistorian tutkimus. Hän väitteli vuonna 2014 Tampereen yliopiston historian oppiaineesta aiheenaan Venäjän keisarillisen kaartin suomalaisten sotilaiden osanotto Puolan kansannousun kukistamiseen 1831. Hän on kirjoittanut myös ulkomailla sotineita suomalaisia käsittelevän kokoelman "Vapaaehtoiset" ja talvisodan ratkaisutaistelua käsittelevän kokemushistoriallisen teoksen "Summan tarina". Uusimpana kirjahankkeena Jalonen on tehnyt aatehistoriallista teosta Ayn Randin elämästä ja aatteista. 


Suurimman osan tutkimuksistaan Jalonen on tehnyt apurahojen turvin. Väitöskirjavaiheessa hänellä oli kahden vuoden tutkijakoulupaikka. Hän on toiminut myös tuntiopettajana ja luennoitsijana Tampereen yliopiston historian oppiaineessa. 


Jussi Jalonen on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja tutkimustiedon popularisoija. Hän jaksaa myös väsymättä oikoa sosiaalisen median kanavilla esitettyjä historiantulkintoja. 


- Tutkijalla on suorastaan moraalinen velvollisuus tuoda julki omaa osaamistaan niillä aloilla, joita on tutkinut, Jussi Jalonen korostaa.LISÄTIETOJA:


tutkija Jussi Jalonen, 045 1125 777;


Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen, 050 544 7442;


Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio, 0400 874 135


Kuvia Vuoden tieteentekijästä: viestintäassistentti Milla Talassalo, 050 337 0551 tai sähköposti: milla.talassalo@tieteentekijoidenliitto.fi 


Vuoden tieteentekijä 2018 Jussi Jalonen

 

Palaa otsikoihin