Tiedotteet

20.8.2014 10.00

Vuoden tieteentekijä -ehdokkaat 2014

Tieteentekijöiden liitto valitsee vuosittain Vuoden tieteentekijän. Ohessa esittelyt kolmesta ehdokkaasta. Liiton hallitus päättää kenestä tulee Vuoden tieteentekijä. Nimitys julkistetaan liiton seminaarissa 13. lokakuuta.


Gryada

Valeria Gryada (synt. 1984)

  • taiteen maisteri, tilasuunnittelun maisteriohjelma 2012, Aalto-yliopisto
  • suunnittelija, Aalto-yliopiston kirjasto 2012-


Valeria Gryada valmistui sisustusarkkitehdiksi vuonna 2008 Pietarissa (St Petersburg State Academy of Art and Design). Vuodesta 2012 hän on työskennellyt Aalto-yliopistossa kehittämässä Aalto-yliopiston oppimiskeskusverkostoa. Gryada aloitti Learning Hub -tilapalveluverkoston rakentamisen Aalto-yliopistoon vuonna 2011 ja tämä työ jatkuu edelleen. Hubeja on tällä hetkellä käytössä kymmenen. Hänen innostunut ja ennakkoluuloton työskentelynsä on aikaansaanut opiskelijoille uusia innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka käyttöasteensa ja opiskelijoilta saadun palautteen perusteella ovat olleet todellisia menestyksiä. Tiloja kehittäessään Gryada huolehtii käyttäjien mukaan ottamisesta suunnitteluun ja varmistaa tilojen käyttöönoton jälkeenkin niiden jatkokehityksestä käyttäjiltä saadun palautteen perusteella.

Linkit:

http://web.lib.aalto.fi/c/p360/livingroom/

http://web.lib.aalto.fi/c/p360/greenhouse/

 

LuukkainenMatti Luukkainen (synt. 1972)

  • filosofian tohtori, tietojenkäsittelytiede, 2003
  • yliopistonlehtori, tietojenkäsittelytieteen laitos, Helsingin yliopisto


Matti Luukkainen on ansioitunut erityisesti verkko-opetuksen kehittäjänä. Hänen aloitteestaan ja johdollaan Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella on toteutettu avoimia verkko-oppimiskursseja (massive on-line open course, mooc). Luukkainen on kehittänyt myös tehostetun kisällioppimisen menetelmän (extreme apprenticeship), jossa opiskelijat ratkovat verkko-oppimisympäristössä esitettyjä ohjelmointiongelmia tilassa, jossa on käytettävissä ohjaajia.

Luukkainen on julkaissut useita artikkeleita kisällioppimisesta koskien sekä varsinaista ohjelmointitaidon oppimista että seuraavan vaiheen ohjaajana oppimista. Luukkainen valittiin mukaan HY:n Opettajien akatemiaan 2013. Opetusansioistaan hän on saanut tietojenkäsittelytieteen laitoksen hyvän opettajan palkinnon (2003) sekä HYY:n Magister Bonus -palkinnon (2011).


Linkit:

http://www.cs.helsinki.fi/en/rage/publications

Sivulta löytyvät tuoreet julkaisut:
M. Luukkainen, A. Vihavainen and T. Vikberg: Three Years of Design-based Research to Reform a Software Engineering Curriculum. In SIGITE’12: Proceedings of the 13th Annual Conference on Information Technology Education: Calgary, Alberta, Canada on October 11-13. ACM Press, 2012.

A. Vihavainen, M. Luukkainen and J. Kurhila. 2013. MOOC as semester-long entrance exam. In Proceedings of the 13th annual ACM SIGITE conference on Information technology education (SIGITE '13). ACM, New York, NY, USA, 177-182.

http://mooc.cs.helsinki.fi/

kimmo svinhufvud FlammaKimmo Svinhufvud (synt. 1971)

  • filosofian tohtori, suomen kieli, 2013
  • äidinkielen yliopisto-opettaja, Helsingin yliopiston Kielikeskus


Kimmo Svinhufvud opettaa Helsingin yliopiston Kielikeskuksessa monenlaisia kirjoittamisen kursseja muun muassa graduntekijöille ja väitöskirjantekijöille. Svinhufvud pitää suosittua Gradutakuu-blogia, joka on auttanut monia opiskelijoita. Blogi syntyi jatkeena hänen kirjamuotoiselle graduoppaalleen, Gradutakuu (Tammi 2009). Svinhufvud on julkaissut myös Kokonaisvaltainen kirjoittaminen -nimisen, kirjoittamista ja kirjoittamisen tutkimusta käsittelevän kirjan (Tammi 2007). Väitöskirjantekijöitä kiinnostaa puolestaan hänen Tohtoritakuu-bloginsa sekä vuodenvaihteessa ilmestyvä Tohtoritakuu-kirja.

Viime vuonna valmistunut korkeatasoinen väitöskirja käsittelee opettajan ja opiskelijan vuorovaikutusta graduntekovaiheessa. Post doc -tutkimuksessaan Svinhufvud tarkastelee kirjoittamista ja ohjausta opintopsykologin vastaanotolla. Svinhufvud on Helsingin yliopiston Opettajien akatemian jäsen.

Linkit:

http://ojs.tsv.fi/index.php/virittaja/article/view/8948

http://www.degruyter.com/view/j/text.2013.33.issue-1/text-2013-0007/text-2013-0007.xml


-------------

Aiemmat Vuoden tieteentekijät


Palaa otsikoihin