Tiedotteet

19.10.2015 13.00

Vuoden tieteentekijä – erikoistutkija Mari K. Niemi
TIEDOTE

JULKAISTAVISSA MA 19.10.2015 KLO 13.15


Vuoden tieteentekijä – erikoistutkija Mari K. Niemi


Tieteentekijöiden liitto on valinnut Vuoden tieteentekijäksi erikoistutkija, valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemen. Niemi toimii erikoistutkijana Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksessa ja on parhaillaan vierailevana tutkijana Strathclyden yliopistossa Glasgow’ssa Skotlannissa (2013–16).

Mari K Niemi-11
Vuoden tieteentekijä - erikoistutkija Mari K. Niemi (Kuva: Veikko Somerpuro)


Vuoden tieteentekijän valintaa ei ratkaise yksittäinen löydös tai julkaisu, vaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvan kulttuurin edistäminen. Vuoden tieteentekijät ovat henkilöitä, joka omalla toiminnallaan esimerkillisesti edistävät ja tekevät tunnetuksi tiedettä sen monissa eri muodoissa. Tämän vuoden valinnassa Tieteentekijöiden liitto painotti yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja osallistumista ajankohtaiseen keskusteluun.

Liiton mielestä Mari K. Niemi on erinomainen esimerkki uudenlaisesta tutkijatyypistä, joka ei kaihda ottaa osaa ajankohtaiseen poliittiseen keskusteluun. Niemi on erittäin aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä ja vaikuttaja. Blogeissaan ja muissa kirjoituksissaan hän kannustaa tutkijoita kertomaan omista tutkimuksistaan ja ottamaan osaa julkiseen keskusteluun.

-        Koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen kohdistuvien leikkausten paineessa on yhä tärkeämpää, että tutkijoiden ääni kuuluu. Tieteen, kriittisen ajattelun, oppimisen ja innovaatioiden paikkaa yhteiskunnassa on puolustettava.

-        Harvassa työssä on yhtä hyvä mahdollisuus kartuttaa syvällistä asiantuntijatietoa kuin tutkijana. Harvassa muussa tehtävässä myöskään on yhtä suuri vapaus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun kuin tutkijana.

-        Sekä konkreettiset politiikan päätökset että laajempi keskustelu yhteiskunnan suunnasta kaipaavat tutkijoiden ääntä. Mediassa tutkijoiden asiantuntijuudelle ja rohkeille, kriittisille avauksille on myös kysyntää, toteaa Niemi.

Mari K. Niemi (41) kirjoittaa Ylämaan kettu -blogia Suomen Kuvalehteen. Hän on toiminut Yle Radio 1 Ykkösaamun radiokolumnistina ja ollut Turun Sanomien vakiokolumnisti sekä esiintynyt lukuisissa politiikkaa ja yhteiskuntaa käsittelevissä radio- ja televisio-ohjelmissa. Niemi kommentoi Suomen viime eduskuntavaalien tuloksia monille kansainvälisille medioille, ja oli Ruotsin television suomenkielisten uutisten vaaliasiantuntija Tukholmassa. Skotlannin itsenäisyyskansanäänestystä ja Ison-Britannian keväisiä parlamenttivaaleja hän analysoi suomalaiselle medialle.

Niemen tutkimukset käsittelevät poliittista johtajuutta ja kampanjointia, populistipuolueiden media-strategioita, naisten läpimurtoa puoluejohtajiksi, median ja politiikan suhdetta sekä journalismin asiantuntijajulkisuutta. Lukuisten referee-artikkeleiden ja kirjan lukujen lisäksi Niemi on toimittanut useita teoksia, myös tiedettä popularisoivia kirjoja, sekä kirjottanut kymmeniä alakerta- ja vieraskynäkirjoituksia ja lukuisia kirja-arvioita ja lehtiartikkeleita esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian politiikasta, vaalikampanjoista ja puoluejohtajavalinnoista esimerkiksi Kanavaan, Helsingin Sanomiin ja Turun Sanomiin.

Viime vuonna valmistunut väitöskirja oli aiheeltaan Kaksi tietä huipulle. Media ja puoluejohtajuus Suomessa naisten noususta populismin aaltoon. Väitöksen jälkeen Niemi on tutkinut median asiantuntijakäytäntöjä (Helsingin Sanomain Säätiö); meneillään olevassa hankkeessa hän tutkii eduskuntavaalikampanjoinnin historiaa (Emil Aaltosen säätiö). Lisäksi Niemi työskentelee asiantuntijana European Policy Centerin koordinoimassa Extremism and Europe’s external relations ‑hankkeessa ja on mukana kahdessa poliittista valtaa käsittelevässä kirjahankkeissa.

Tutkimustyön antaessa myöden Niemi vierailee ahkerasti puolueiden kampanjatapahtumissa, poliittisissa tilaisuuksissa ja puoluekokouksissa niin Suomessa kuin Isossa-Britanniassa. Tviittien, bloginsa ja medialle antamiensa haastattelujen kautta hän on jakanut tänä vuonna tunnelmia esimerkiksi perussuomalaisten puoluekokouksesta Turusta ja Labourin puoluekokouksesta Brightonista.

---

Vuoden tieteentekijän julkistusseminaaria voi seurata Twitteristä:

#tieteentekijä2015

----

LISÄTIETOJA:

erikoistutkija Mari K. Niemi, + 44 7453 5850 69
(makani@utu.fi, Twitter: @MariKNiemi; Kotisivu: www.MariKNiemi.com)

valinnan perustelut: Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen, 050 544 7442, Twitter: @PKoikkalainen;

viestintäpäällikkö Kirsti Sintonen, 040 5622 965, Twitter: @KirstiSintonen;

kuvat: viestintäassistentti Milla Talassalo, 050 337 0551, sähköposti: milla.talassalo@tieteentekijoidenliitto.fi

 


Palaa otsikoihin