11.5.2015

Yliopistojen ajankohtaiset asiat esillä UNIFIn hallituksen tapaamisessa

Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton edustajat tapasivat Suomen yliopistot UNIFIn hallitusta 11. toukokuuta.

Keskustelun aluksi puhuttiin yliopistojen asemasta tulevan hallituksen ohjelmassa. Jotkut rehtorit olivat saaneet vaikutelman, että korkea-asteen koulutus ei välttämättä ole hallitusohjelman ytimessä – toisen asteen koulutus noussee edelle. Liitot ja UNIFI ovat vaikuttaneet siihen, että yliopistojen perusrahoituksesta ei enää leikattaisi. Tutkimuspanostukset ovat esillä hallitusneuvotteluja käyvien kolmen puoleen kirjauksissa.

Esillä oli myös duaalimallin asema. Liittojen ja UNIFIn mukaan yhteistyötä voidaan tehdä paljon nykyiselläkin lainsäädännöllä. Toiminnallisia vapausasteita on runsaasti. Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola kertoi Lapin yliopiston, ammattikorkeakoulun ja paikallisen ammatillisen oppilaitoksen yhteistyöstä matkailualalla.

Rehtorit kysyivät liittojen kantaa kolmanteen lukukauteen ja ympärivuotiseen opiskeluun. OKM:n tavoitteena on näiden edistäminen. UNIFIn ja liittojen yhteinen näkemys oli, että jo nyt on paljon mahdollisuuksia opiskella ja tenttiä kesäaikaan. Hyviä käytänteitä voidaan levittää.

Myös laatuasiat nousivat esille. Suomen yliopistolaitos on korkeatasoinen, mutta tiederankingien sijoituksissa näkyy Suomen voimakas panostus tohtorikoulutukseen. Liitot painottivat, että myös tutkijanuran myöhemmissä vaiheissa tulee olla mahdollisuus tutkimuksen tekemiseen.

Lopuksi puhuttiin rakenteellisesta kehittämisestä ja UNIFIn rake-hankkeen jatkotoimista. Liitot olivat huolissaan henkilöstön asemasta – onko yt-neuvottelujen tie ainoa mahdollisuus. ”Poisvalintoja” voidaan tehdä eläköitymisten kautta.

UNIFIn hallituksesta paikalla olivat puheenjohtaja Kalervo Väänänen (TY), Jukka Kola (HY), Matti Manninen (JY), Tuula Teeri (Aalto-yliopisto) ja Mauri Ylä-Kotola (LaY).