Tiedotteet

25.4.2014

Yliopistojen yt-neuvotteluissa unohtuu yliopiston tehtävä

TIEDOTE

JULKAISTAVISSA PE 25.4.2014 KLO 10.00

 

 

Professorit ja Tieteentekijät:

Yliopistojen yt-neuvotteluissa unohtuu yliopiston tehtävä

 

Viimeistään tämä kevät on osoittanut, että väen vähentämisiin tähtäävistä yhteistoimintaneuvotteluista on tullut yliopistojen arkipäivää. Oulun yliopistossa yt-neuvottelut saadaan päätökseen tällä viikolla ja Tampereen teknillisessä yliopistossa ensi viikolla. Itä-Suomen yliopistossa neuvottelut alkoivat viime viikolla ja Aalto-yliopistossa tänään.

Yt-neuvottelujen tilanne nousi vahvasti esille Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton kevätseminaarin Vähemmän on enemmän? avauspuheenvuoroissa perjantaina Helsingissä.

- Yliopistouudistuksen yhteydessä yliopistotyönantaja ajoi voimakkaasti henkilöstön virkasuhteiden muuttamista työsuhteiksi. Nyt on paljastunut karusti, mikä tässä oli taustalla: työsuhteista väkeä on helpompi irtisanoa. Tuntuu siltä, että on keskitytty pääsemään eroon ihmisistä, kun tärkeämpää olisi katsoa yliopistoa kokonaisuutena, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi huomautti.

Yhteistoimintamenettelyn nopean käytön malli on saatu yliopistoihin yrityselämästä. Henkilöstövähennyksiä tehdään ”alijäämäisistä yksiköistä”, jopa ”alijäämäisistä tutkimusryhmistä”. Lisäksi joistakin yksiköistä kaikuu huolestuttavia viestejä siitä, että jatkuvassa pelon ilmapiirissä huippututkijat ovat etsiytymässä muille työmarkkinoille.

Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton mielestä yt-neuvotteluluissa on päässyt unohtumaan yliopistojen tehtävä.

- Peruutuspeilistä näkyvät tilinpäätöstiedot saavat yliopistot tekemään peruuttamattomia ratkaisuja, vaikka yliopistoja tulisi strategisen suunnittelun avulla viedä tulevaisuuteen. Yliopiston tehtävä ei ole tehdä ”tuottoa” saati ”voittoa”. Tieto, koulutus ja osaaminen ovat yliopiston tuloksia ja Suomen vahvuuksia nyt ja tulevaisuudessa, Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo linjasi.

Henkilöstön vähentäminen on ristiriitaista ja lyhytnäköistä myös sen vuoksi, että hallitus päätti kehysriihessään lisätä korkeakoulutuksen aloituspaikkojen määrää 3000 uudella opiskelijalla. Muutenkaan yliopistojen tehtävät eivät ole vähenemässä.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi (Tieteentekijöiden liitto), 0400 309 005;

puheenjohtaja Maarit Valo (Professoriliitto), 045 657 5757

 

 

 

 


Palaa otsikoihin